Help mee door dit met je kennissen op je socials te delen!

Elf gemartelde jongens kwamen terug zonder organen. Oekraïense moeders zijn woest. Hun zonen worden al spartelend naar de frontlinie gesleurd. Ze zijn het zat en eisen antwoorden. De vrouwen willen weten waarom de organen van hun zonen en echtgenoten worden geoogst, zegt Clayton Morris van Redacted.

Nadat ze in de gehaktmolen zijn gegooid, krijgen de vrouwen de lichamen terug en doen ze een akelige ontdekking: organen zijn chirurgisch verwijderd. Die worden vaak op de zwarte markt verkocht voor veel geld.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/06/oekraine-heeft-een-duister-geheim-en-oekraiense-moeders-eisen-antwoorden-1.png

(Video verwijderd? Klik hier…)

Criminele netwerken

In 2021 verscheen er een rapport van de Universiteit Leiden over de criminele netwerken achter orgaanhandel. Daarin blijkt ook Oekraïne een rol te spelen. In de zogenoemde Medicus-zaak kwamen de donoren en ontvangers van illegaal getransplanteerde nieren onder andere uit Oekraïne.

De zaak kwam aan het rollen nadat op het vliegveld van Pristina, de hoofdstad van Kosovo, een man staande werd gehouden die toegaf een nieroperatie te hebben ondergaan waarvoor hij 15.000 dollar zou krijgen.

De politie doorzocht vervolgens de kliniek, waar de ontvanger van de nier werd gevonden, evenals bewijs voor 24 illegale niertransplantaties. Vermoed wordt dat het daadwerkelijke aantal uitgevoerde transplantaties nog veel hoger ligt. De bedragen die donoren ontvingen, liepen op tot 30.000 dollar.

Vergoeden

Ontvangers kwamen via via in contact met het netwerk. Met name in Israëlische dialysecentra was onder nierpatiënten bekend wie betrokken waren bij het organiseren van illegale niertransplantaties, voornamelijk in het buitenland. De ontvangers betaalden 108.000 dollar voor de transplantatie.

In de Medicus-zaak zijn zeven mensen vervolgd. Tot 2008 was het gebruikelijk voor Israëlische ziektekostenverzekeraars om de kosten van in het buitenland verrichte transplantaties te vergoeden, ongeacht hun legitimiteit.Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
3
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *