Het was een “volkomen normale” vlucht, tot het vliegtuig “plots neerstortte”, vlak nadat de waarschuwingslampjes oplichtten om de veiligheidsgordels om te doen, vertelt de Britse passagier Andrew Davies aan BBC 5 Live. Hij is een van de passagiers aan boord van vlucht SQ321 die met de schrik vrij kwamen. Eén inzittende, de 73-jarige Geoffrey Kitchen, kwam om het leven, tientallen anderen raakten gewond (van wie zeven zwaargewond) toen ze door de cabine werden geslingerd. Van de 211 passagiers en 18 bemanningsleden kwamen woensdagochtend uiteindelijk 131 passagiers en 12 bemanningsleden aan op hun eindbestemming Singapore, na een noodlanding in de Thaise hoofdstad Bangkok.

“Het beeld dat me het meest bijblijft, is dat van alle spullen die door de lucht vlogen. Ik zat onder de koffie. Er was ongelooflijk veel turbulentie. Tijdens de paar seconden dat het vliegtuig daalde, klonk er een vreselijk geschreeuw”, getuigt Davies. “Een oudere vrouw had een vreselijke snee in haar hoofd en bloedde hevig, een andere vrouw schreeuwde het uit van de pijn.”

Gemiste bruiloft

De 68-jarige Jerry was gisteren samen met zeven familieleden onderweg van het Verenigd Koninkrijk naar Australië, voor de bruiloft van zijn zoon. Hij beleefde gisteren naar eigen zeggen “de ergste dag van zijn leven”. “Ik was net naar het toilet geweest, ging zitten en voelde een beetje turbulentie. Opeens maakte het vliegtuig een duikvlucht. Ik weet niet hoe ver, maar het was een diepe duik en het ging heel plots”, vertelt hij vanuit Bangkok aan de BBC. (Lees verder onder de foto’s)

© REUTERS

© via REUTERS

© via REUTERS

Jerry en zijn vrouw vlogen omhoog in de cabine en sloegen met hun hoofd tegen het plafond. Ook zijn dochter liep verwondingen op. “Zij zal een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Van mijn vrouw weet ik het nog niet zeker. Maar het had veel erger kunnen aflopen”, zegt hij.

De reis naar Australië voortzetten zullen Jerry en zijn familie niet doen. “Als we onze reis willen hervatten, moeten we vijf extra vluchten nemen. Dat gaan we niet doen, we gaan terug naar huis. Het is jammer, maar na deze ervaring kunnen we niet nog eens vijf vluchten verdragen”, getuigt hij.

Langste twee uur

“Iedereen die neerzat en geen gordel droeg, werd tegen het plafond gesmakt”, zegt de 28-jarige Dzafran Azmir, die zelf wel zijn gordel omhad, aan persbureau Reuters. “Sommigen sloegen met hun hoofd tegen de bagageruimte boven hen. Ze raakten de plekken waar de leeslampjes en zuurstofmaskers hangen en braken er dwars doorheen. Er stonden ook veel mensen aan de toiletten en de bemanning was nog aan het werk. Al wie rechtstond, raakte het zwaarst gewond. Ik zag mensen horizontaal tegen het plafond vliegen en op de grond vallen in ongemakkelijke posities, met grote hoofdwonden en hersenschuddingen.”

De Britse Allison Barker ontving dinsdagochtend bij haar thuis een berichtje van haar zoon Josh, die onderweg was naar Bali 9.10 uur een sms had gestuurd. “Ik wil je niet bang maken, maar ik zit op een waanzinnige vlucht. Het vliegtuig maakt een noodlanding… Ik hou van jullie allemaal”, stond erin te lezen. “Het was angstaanjagend”, zegt ze tegen de BBC. “Ik wist niet wat er aan de hand was. We wisten niet of hij het overleefd had, het was zo zenuwslopend. Het waren de langste twee uur van mijn leven.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *