© Shutterstock

Zal er binnenkort ook mandarijn in je sinaasappelsap zitten? De International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU) vreest dat het allicht niet anders kan, nu de prijs van sinaasappelconcentraat op recordhoogte staat.

Bron: Financial Times

LEES OOK. Hoe het komt dat sinaasappelsap zo duur is geworden: “Het droge en warme weer baart grote zorgen”

De prijs van sinaasappelconcentraat piekte eerder deze week op 4,92 dollar op de Intercontinental Exchange in New York. Een absoluut record op de groothandelsmarkt en een verdubbeling ten opzichte van mei vorig jaar. In vergelijking met vijf jaar geleden ging de prijs zelfs maal vijf en de voorbije maand alleen was er een stijging van liefst 35 procent. “Dit is een crisis”, aldus IFU-voorzitter Kees Cools in de Britse Financial Times. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, zelfs niet tijdens grote periodes van vorst of orkanen.”

De recordprijs is te wijten aan de situatie in Brazilië, ’s werelds grootste sinaasappelproducent, waar boeren zo’n tegenvallende oogst verwachten dat de productie allicht op het laagste niveau sinds 1989 zal uitkomen. Een terugval die te verklaren is door de hoge temperaturen en aanhoudende droogte in de regio’s waar de sinaasappels geteeld worden. Daarbovenop werden volgens Rabobank ongeveer 40 procent van de plantages in het voornaamste teeltgebied ook getroffen door de citrusgroenziekte, een vooralsnog niet te bestrijden bacteriële infectie die het fruit een bittere smaak geeft en bomen uiteindelijk doet afsterven.

LEES OOK. Zonder dat je het doorhebt, zijn tal van producten in de winkel gewijzigd: de nieuwe manier om kosten te drukken heet ‘beknibbelflatie’

Hetzelfde verhaal in Florida, de grootste producent na Brazilië. “Sinds 2008 is de productie er met meer dan 90 procent gedaald”, aldus Cools. Daardoor zijn ook de voorraden van bevroren concentraat, die normaliter gebruikt worden om tekorten te overwinnen, series aan het slinken.

Goedkoper, maar niet lang meer

Voorlopig is er nog geen effect in de (Belgische) supermarkten. Meer nog: in vergelijking met mei vorig jaar kost fruitsap in ons land volgens statistiekbureau Statbel nu zelfs 5 procent minder.

IFU-voorzitter Cools vreest echter dat het slechts een kwestie van tijd is voor de hogere prijs ook aan de consument wordt doorgerekend. Al probeert de industrie ook te zoeken naar andere oplossingen, luidt het. “Een mogelijke optie is om sap van andere fruitsoorten, zoals mandarijn, toe te voegen aan het sinaasappelsap. Mandarijnen zijn beter bestand tegen klimaatverandering en bepaalde soorten worden minder snel getroffen door de citrusgroenziekte.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *