LEES OOK. EK LIVE. Belgische fans bouwen feestje in Frankfurt, Average Rob zweept de boel nog wat extra op

In bijna alle gemeenten of steden in Vlaanderen zijn de EK-wedstrijden van de Rode Duivels wel ergens op een groot scherm te volgen. Te beginnen met vandaag, om 18 uur tegen Slovakije. Veel volk, ambiance, frieten, hotdogs en bier gegarandeerd. Vooral dat laatste is niet zonder risico.

Verkeersinstituut Vias bekeek na het EK van 2021 het aantal ongevallen op dagen van matchen van onze Rode Duivels en kwam tot een aantal opvallende vaststellingen. “Er waren toen nog wel wat coronabeperkingen”, zegt Stef Willems van Vias. “Maar tijdens de matchen daalde het aantal ongevallen. En dat is logisch, want mensen gaan niet weg terwijl ze supporteren. Maar in het uur na de wedstrijden van België, ze kwamen toen vijf keer in actie, lag het aantal letselongevallen wel 3 keer zo hoog dan normaal. En vooral: in 27 procent van die ongevallen was er sprake van rijden onder invloed van alcohol”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

De Rode Duivels op het EK, dat betekent veel volk, ambiance en bier. Vooral dat laatste is niet zonder risico.© BELGA

En nog opvallender: uit een gelijkaardig onderzoek na het WK van 2018 in Rusland bleek dat toen ‘maar’ twee keer meer ongevallen gebeurden in het uur na de wedstrijden van de Belgen en dat 19 procent van de bestuurders na het ongeval positief blies. Minder dan in 2021 dus en dat ondanks alle campagnes en strengere controles. Het gaat dan voor alle duidelijkheid niet over kleine aanrijdingen met blikschade maar met ongevallen waarbij minstens één gewonde viel.

LEES OOK. Superfan Ludo was ooit als enige supporter van Rode Duivels aanwezig in stadion: “Ik heb vaak te horen gekregen dat ik niet goed wijs was”

“Wie rijdt, drinkt niet”

Met al die cijfers in het achterhoofd werd als slogan voor de BOB-campagne van deze zomer “Sporter of supporter? Wie rijdt, drinkt niet” gekozen. Want na het EK voetbal volgen snel de Tour en de Olympische Spelen in Parijs. Al zullen die wellicht toch niet zo massaal bekeken worden als het Europees kampioenschap. En ook niet op groot scherm. (Lees verder onder de foto)

“Er zal na de wedstrijd extra gecontroleerd worden op dronken rijden”, klinkt het bij de politie.© Marc Herremans

En wie BOB zegt, die zegt natuurlijk extra controles. En die komen er ook, valt bij de politie te horen. Te beginnen met vanavond, maar ook nadien na alle andere wedstrijden van de Belgen. “Op tal van plaatsen in de buurt waar grote schermen opgesteld staan en waar dus veel supporters samentroepen, zal er na de wedstrijd extra gecontroleerd worden op dronken rijden”, zo blijkt uit een rondvraag die we deden in grote en kleinere politiezones. Niet dat ze de sfeer willen verpesten, zeggen ze er bij, wel voor de veiligheid. Omdat er op dergelijke dagen ook veel meer zwakke weggebruikers onderweg zijn.

“In het uur na de wedstrijden van België op het EK in 2021 lag het aantal letselongevallen wel 3 keer zo hoog dan normaal”

Stef Willems

Vias

LEES OOK. Er wordt weer gekaart en De Bruyne kan opnieuw lachen: waarom Rode Duivels straks Europees kampioen worden

Ook met de fiets

Een aantal zones, zoals de politiezone Mira (Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem) kondigt de alcoholcontroles zelfs aan op sociale media. Anderen willen het liever niet zwart op wit zien staan. “Spreek daarom vooraf goed af wie na de match zal rijden en dus nuchter blijft. En beslis vooral niet na de match wie nu het minst gedronken heeft en dus nog het best in staat is om achter het stuur te kruipen. Dat geldt niet alleen voor wie hier de matchen op groot scherm volgt, maar zeker ook voor wie met een groep vrienden naar Duitsland trekt om de match daar live te bekijken”, zegt Willems van Vias.

“En vergeet vooral niet dat je ook niet mag fietsen als je te veel gedronken hebt omdat je dan een even groot gevaar op de weg bent”, waarschuwt Stef Willems nog.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *