© Welkom Wolf

Een wolf heeft zich woensdagochtend in enkele tuinen en midden op straat in de Limburgse gemeenten Lanklaar en Dilsen laten zien. Een bewoner wist het dier te fotograferen, oog in oog met de kat des huizes. Het raakte met zijn natte neus het raam zelfs aan.

De vermoedelijk jonge wolf werd op meerdere locaties in Lanklaar en Dilsen-Stokkem, in de Maasregio in Limburg, gespot. “Het dier heeft zich vanochtend helemaal vastgelopen in de agglomeraties van Lanklaar en Dilsen in de Limburgse Maasregio. De opgejaagde wolf werd gezien midden op straat en in verschillende tuinen”, meldt Welkom Wolf. “Zo’n dier wil op dat ogenblik maar één ding: zo snel mogelijk weg uit het drukke en gevaarlijke ‘mensengebied’, op zoek naar een rustiger plek.”

Neus tegen het raam

In de Europalaan in Dilsen leverde dat opmerkelijke beelden op. De bewoners van de woning hadden hun vijftigste huwelijksverjaardag net gevierd, wat te merken is aan de feestversiering die er nog hangt, wanneer de wolf de tuin inliep en aan het raam naar binnen keek. Het dier kwam met de neus tegen het raam en liet daar een laagje slijm op achter.

“Welkom Wolf haastte zich ter plaatse in een poging om DNA van de wolf te bemonsteren. Want als deze wolf straks van de radar verdwijnt, is dat dunne laagje ‘wolvensnot’ het enige wat de identiteit van de wolf eventueel nog kan onthullen. De DNA-stalen worden bezorgd aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), dat eerder al bewees soms niet veel meer nodig te hebben om een wolf tot op individu-niveau te identificeren”, klinkt het. “Meestal wordt wolven-DNA bemonsterd op prooidieren of op verse drollen, uitzonderlijk ook op de bumper van een voertuig na een niet-dodelijke aanrijding waarbij de wolf is doorgelopen. Met de bemonstering van een raam hoopt Welkom Wolf toch enigszins op een Europese primeur.”

Woensdagochtend rond 8 uur spotte Jochem Verstraeten in de Speltstraat in Dilsen-Stokkem de wolf ook. “Ik was mij klaar aan het maken om naar het werk te gaan. Toen ik naar mijn auto liep, zag ik in de verte een dier aandraven.” Hij dacht eerst dat het een grijze hond was, maar het bleek een wolf te zijn. “Hij kwam heel rustig voorbij gewandeld, hij leek wat schuw. Het was even schrikken”, aldus Verstraeten.

Het is niet geweten waar de wolf van afkomstig is. “Of het hier gaat om een wolf uit de Limburgse roedel die de wijde omgeving ontdekt, dan wel een zwerver uit Nederland, Duitsland, de Ardennen of Frankrijk, is niet meteen duidelijk”, aldus de organisatie.

© Jochem Verstraeten

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *