Archiefbeeld.© BELGA

Een groep van toezichthouders aan Vlaamse universiteiten zal uit protest tegen het geweld in Gaza de lopende examenperiode niet strikt toezien op spieken en andere overtredingen. “Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen wij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden”, zeggen ze. De oproep is alvast ondertekend door een twintigtal doctoraatsstudenten aan UGent, UAntwerpen, VUB en KULeuven.

Bron: BELGA

“We zijn een collectief van doctoraten en postdoctorale studenten en onderzoekers aan de UGent”, verklaart een van de initiatiefneemsters. “We vinden dat onze universiteiten nog altijd niet genoeg doen en wegkijken naar de genocide in Gaza. Ze kijken ook weg van de eisen van de studenten en de uitspraken van de mensenrechtencommissies. Daarom kijken wij ook weg als studenten spieken tijdens examens.”

Het is afwachten of de oproep verder uitbreidt, maar de zogenaamde ‘surveillancestaking’ lijkt in eerste instantie steun te krijgen aan de UGent, waar een bezettting van het UFO-gebouw vrijdag uit de hand liep. De politie moest tussenkomen en de rector vroeg de ontruiming van het universitaire gebouw, waar maandag ook examens gepland waren. Die zijn niet doorgegaan, maar tot een gedwongen uitzetting is het voorlopig niet gekomen. Er loopt een bemiddeling tussen de universiteit en de actievoerders.

De doctoraatsstudenten en sympathiserende professoren spreken hun steun uit voor de bezetters, die een academische boycot vragen. “Als doctoraatsstudenten en postdoctoraal onderzoekers zien wij ons genoodzaakt onze studenten bij te vallen en actie te ondernemen”, verklaart de groep. Bij aanvang van de examens zullen ze beginnen met een zogenaamde ‘surveillancestaking’.     

Signaal

“Dit houdt in dat junior medewerkers die toezicht houden tijdens de examens en controleren op spieken, geen melding zullen maken van studenten die daarop worden betrapt (en dus de deontologische academische code met de voeten treden). Om duidelijk te maken wie aan de staking deelnemen zullen wij ons, duidelijk gemarkeerd met buttons, pins, stickers of keffiyehs (een traditioneele arabische hoofdsjaal, nvdr. ) door de aula’s en examenzalen bewegen.”

De symbolische actie moet een signaal geven naar de universitaire leiding. De toezichthouders geven aan dat ze studenten niet het signaal willen geven dat ze mogen valsspelen of hun studies verwaarlozen.

“Wij krijgen een examen toegewezen waarbij we moeten surveilleren”, legt doctoraatstudent Anissa uit. “De studenten weten niet wie toezicht houdt. We gaan dus wel een pin of een keffiyeh dragen om dat aan te tonen. Maar we zullen wel toezicht houden, zodat de examens niet geannuleerd kunnen worden. Studenten weten tot het moment dat ze de examenzaal binnengaan niet wie aan de actie deelneemt.”

© ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *