© AFP

De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

Bron: BELGA

Gisteren om 23:21

Nieuw-Caledonië is een Frans gebiedsdeel met een bijzondere status en ligt ten oosten van Australië. Separatistische groepen protesteren tegen Franse plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen. De afgelopen week is het er vooral ‘s nachts onrustig geweest. Er vielen zes doden, onder wie twee politieagenten, en honderden gewonden.

© AP

Toch wordt er volgens de Franse president Emmanuel Macron “vooruitgang geboekt in het herstel van de orde” in Nieuw-Caledonië. Dat zei hij tijdens een Defensieraad waar hij beslist heeft om “tijdelijk” militairen naar de archipel te sturen om de binnenlandse veiligheidstroepen te ontlasten, aldus het Elysée. Het zou gaan om duizend veiligheidstroepen, bovenop de politiemensen die al naar het overzeese gebied zijn gestuurd.

Het vliegveld blijft in ieder geval tot donderdag gesloten voor commerciële vluchten, meldt de Kamer van Koophandel en Industrie van Nieuw-Caledonië, die de luchthaven beheert.

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *