Karina Kabikova (12) kwam vorige week niet thuis van school. Haar mama Natalya verwittigde de politie, maar een eerste zoekactie leverde niets op. Een dag later werd het lichaam van de tiener gevonden tijdens een grote zoekactie in de regio Kemerovo, in Siberië.

Het lichaam van het meisje lag in een put waarop de dader wat takken had gelegd. Ze werd seksueel misbruikt, zo wees een autopsie intussen uit, en is nadien gewurgd met haar eigen broek.

Seksueel roofdier

“De dader was seksueel roofdier”, zei de lokale politiechef kort na de ontdekking van het lichaam. Ouders durfden daarop dagenlang hun kinderen niet meer alleen buiten te laten. Ze hadden schrik dat hij nog meer slachtoffers zou maken.

Nu is er een verdachte opgepakt. De 49-jarige Andrei Bykov. Niet de eerste de beste: de man was eerder al veroordeeld voor moord en zat een gevangenisstraf van 13,5 jaar uit. Maar hij ging, net als zo veel gevangenen, in op het voorstel van de Russische president Poetin om gedetineerden de kans te geven te gaan vechten tegen Oekraïne. In ruil konden ze de gevangenis verlaten en moesten ze nadien ook de rest van hun straf niet meer uitzitten.

Veel gedetineerden die net als Bykov hun kans gewaagd hebben, sneuvelden nadien aan het front. Vaak omdat ze werden ingezet als kanonnenvlees.

Andrei Bykov sloot zich aan bij de Z-eenheid. Waar hij exact gevochten heeft, wil het Russische ministerie van Defensie niet zeggen. Vast staat wel dat hij werd gevangengenomen door Oekraïense militairen. Op de foto’s die kort na zijn arrestatie gemaakt zijn, is te zien dat hij blijkbaar behoorlijk wat klappen had gekregen.

Op 31 januari van dit jaar kwam hij echter vrij in het kader van een gevangenenruil en werd hij terug naar Rusland gestuurd, waar hij, zoals afgesproken, gratie kreeg en dus niet terug naar de cel moest. (lees verder onder de x-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij ging opnieuw in Siberië wonen, waar hij werd geboren en waar hij is opgegroeid. Maar hij had de grootste moeite om zijn vroegere leven weer op te nemen, zeggen bronnen die hem kenden. Daar was te veel voor gebeurd. Hij vreesde ook dat hij terug naar het front zou worden gestuurd, ondanks eerder gemaakte afspraken.

13,5 jaar cel

Dat hij nu is gearresteerd voor de moord op Karina Kabikova, het tienermeisje dat vermist raakte en naar wie honderden mensen mee hielpen zoeken, heeft voor een grote schok gezorgd in de afgelegen regio.

Intussen blijkt wel dat ze de echte Bykov toch niet zo goed kenden. De man die zogezegd getraumatiseerd uit de oorlog kwam, werd eerder al minstens zes keer veroordeeld, met name wegens diefstal, doodsbedreigingen en moord. In 2018 wurgde hij zijn buurman. Hij moest nog meer dan 7 jaar zitten voor die feiten, maar kwam dus vrij door een gunstmaatregel van president Poetin. Intussen doet Oekraïne overigens hetzelfde en zet gevangenen in om het tekort aan soldaten op te vullen.

Bykov is intussen al eens voor de rechter verschenen. In een stalen kooi. Hij riskeert nu een levenslange opsluiting.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *