Gina Rinehart (70) is al jarenlang de rijkste vrouw en persoon in Australië.  / Vincent Namatjira© Getty Images

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft de National Gallery in haar land gevraagd om het portret dat kunstenaar Vincent Namatjira van haar maakte, weg te halen. Ze vindt het niet bepaald flatterend. De galerij heeft haar verzoek geweigerd.

Vandaag om 16:13

In april al stapte Rinehart naar Nick Mitzevich en Ryan Stokes, de directeur en voorzitter van de National Gallery of Australia (NGA) in Canberra, met haar uitzonderlijke verzoek. De miljardair, al jarenlang de rijkste vrouw en persoon in Australië, is opgenomen in een tentoonstelling met ironisch bedoelde portretten die de bejubelde inheemse kunstenaar Vincent Namatjira maakte van bekende mensen. “Een ironische blik op de politiek van geschiedenis, macht en leiderschap vanuit een hedendaags Aboriginal-perspectief”, staat over de tentoonstelling te lezen op de NGA-website. Ze loopt sinds 2 maart en de portretten blijven hangen tot 21 juli. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar het stoort Rinehart dat haar portret niet bepaald flatterend is, zo liet ze weten aan Mitzevich en Stokes. Ook collega’s binnen haar bedrijf, Hancock Prospecting, dienden een klacht in na het zien van het schilderij. Zij beschuldigen de NGA ervan samen te spannen met de Chinese Communistische Partij door haar weinig flatterend voor te stellen. Wat ze daarmee bedoelen, daar gingen ze niet op in. (Lees verder onder de foto)

Het portret van Rinehart in de National Gallery of Australia (NGA) in Canberra.© Vincent Namatjira

Tot 9.999 dollar

De directie van de galerij heeft het verzoek van Rinehart, met donaties van tussen de 4.999 en 9.999 dollar nochtans een belangrijke sponsor van de galerij, volgens de Australische krant Sydney Morning Herald afgewezen. “Maar de galerij staat open voor een dialoog met het publiek over onze collectie en tentoonstellingen”, schrijft de galerij in een statement. Met haar tentoonstellingen wil ze “inspireren” en mensen laten kennismaken met kunst, klinkt het verder. (Lees verder onder de post)

De kunstenaar zelf, die beroemd is geworden met zijn cartooneske en ironische portretten, heeft nog niet gereageerd op de heisa. Gina Rinehart (70), het hoofd van mijnbouwbedrijf Hancock Prospecting, is al jarenlang de rijkste persoon in Australië. Haar vermogen wordt geschat op 28 miljard euro.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *