© REUTERS

Een rechter in New Mexico heeft de motie van Hollywoodacteur Alec Baldwin, die vroeg om de aanklacht tegen hem rond de dodelijke schietpartij op een filmset, afgewezen. Dat melden Amerikaanse media.

Vandaag om 07:37

Alec Baldwin, de hoofdrolspeler en coproducer van Rust, richtte in oktober 2021 tijdens een repetitie een wapen naar cameravrouw Halyna Hutchins. Het wapen ging af en doodde Hutchins, regisseur Joel Souza raakte ook gewond. Vorig jaar werd de acteur een eerste keer vervolgd voor onvrijwillige doodslag, al werd die aanklacht al snel verworpen omdat er nog te veel onbeantwoorde vragen waren. In januari beslisten openbaar aanklagers hem alsnog te vervolgen na een nieuwe analyse van het wapen. Wellicht in juli start zijn proces.

Met de motie hoopten de advocaten van Baldwin de nieuwe aanklacht te laten verwerpen. Ze beschuldigden de openbaar aanklagers van “wangedrag” en vinden dat ze Baldwin “publiekelijk door de beerput hebben gesleurd die door hun ongepastheid is ontstaan, zonder enig respect voor het feit dat hem al tweeënhalf jaar ernstige strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt”. Meer concreet claimden de advocaten dat de aanklager onnauwkeurige en onjuiste getuigenissen had voorgelegd aan de jury, maar ook dat ontlastend bewijs achtergehouden was en verkeerde instructies gegeven waren.

Die motie werd evenwel verworpen door een rechter in New Mexico. Er is geen sprake van kwade trouw van de aanklager, zo oordeelde die, en de juiste proceduren waren gevolgd. Dat betekent dat Baldwin wel degelijk zal moeten terechtstaan.

De wapenexperte van de film die verantwoordelijk was voor de veiligheid en opslag van vuurwapens op de set, Hannah Gutierrez Reed, werd in maart schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. Ze werd in april veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en gaat in beroep.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *