Leuven

In de gebouwen van de KU Leuven werd op vrijdag opnieuw betoogd tegen de samenwerking van de universiteit met Israëlische instellingen. Of toch tot 17 uur, toen enkele agenten de 25 betogers buiten stuurde. Volgens de politie verliep dat vreedzaam, maar de studenten vertellen een ander verhaal: “We werden geschopt, over de grond gesleept en gekleineerd met seksistische opmerkingen.”

Op maandag 13 mei zetten verschillende Leuvense studenten al tentjes op in College De Valk. Elf dagen verder ging het protest over de samenwerking van de KU Leuven met Israelische universiteiten gewoon verder.

LEES OOK. Studenten zetten tentjes op in college De Valk tegen oorlog in Gazastrook: “We blijven hier tot de KU Leuven onze eisen inwilligt”

“We hebben vanmorgen het rectoraat bezet om een gesprek te eisen met rector Luc Sels”, vertelt Niels De Ridder, woordvoerder van het protest. “We willen een open dialoog, geen gesprek achter gesloten deuren met slechts een kleine delegatie studenten. De rector spreekt van ‘een respectvolle dialoog’, maar dat merken wij niet. Het is voorlopig een monoloog gebleken, waarin hij enkel communiceert via de pers, achter gesloten deuren, of in de vorm van toespraken.” (Lees verder onder de foto)

© if

“We wachtten een hele dag op een antwoord van de rector Luc Sels of vice-rector Peter Lievens, die allebei aanwezig waren in het gebouw”, vervolgt De Ridder. “Maar die kwam er niet. De hele dag werden we genegeerd en kwam er geen communicatie. In de namiddag werd ons zelfs geweigerd naar het toilet te gaan. En dan zagen we opeens iemand een nieuw slot plaatsen, waardoor wij werden opgesloten.”

Volgens de studenten liep het proces rustig en vreedzaam, tot er rond 17 uur heel wat agenten aankwamen om het gebouw te ontruimen. “Dat was gewelddadig, vernederend en schandalig”, zegt De Ridder. “De studenten werden geschopt, over de grond gesleept, en gekleineerd met seksistische opmerkingen. Studentenkaarten werden afgenomen, terwijl de politie daar niet voor bevoegd is. Het is nu overduidelijk dat Luc Sels de studenten liever door de politie laat wegslepen dan ze recht in de ogen te kijken.” (Lees verder onder de foto)

© if

“Aan alle studenten is vriendelijk gevraagd om het gebouw vrijwillig te verlaten”, laat de KU Leuven weten. “Slechts één iemand heeft dat gedaan, de anderen zijn blijven zitten. De politie heeft die studenten dan buiten gezet. Ze vertellen me dat dit snel en op een serene manier gebeurde.”

De universiteit laat verder weten dat ze blijven open staan voor een dialoog. “Wij zijn al twee keer in gesprek gegaan met de studenten. Dinsdagavond gebeurde dat nog een laatste keer, maar toen werd de rector telkens onderbroken. Wij staan dus open voor een dialoog, maar dan moet dat wel op een respectvolle manier gebeuren.”

“Een poging tot bezetting van het rectoraat maakt die respectvolle dialoog alleen maar moeilijker”, vervolgt de KU Leuven. “Zo’n bezetting maakt het moeilijk voor collega’s om hun professionele activiteiten in een veilige omgeving voort te zetten. Wij blijven open staan voor sereen debat en willen met de actievoerders in gesprek blijven gaan, maar op voorwaarde dat dit op een respectvolle en veilige wijze voor iedereen kan gebeuren.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *