Nieuw Sociaal Contract-leider Pieter Omtzigt heeft op hilarische en vooral ook inspirerende wijze keihard uitgehaald naar Rob Jetten. Dat deed Omtzigt toen de D66-leider hém de maat dacht te nemen over de onderwijsdoelen van het nieuwe PVV-kabinet. Omtzigt was niet onder de indruk van Jettens kritiek. Want, zei de NSC‘er, als iemand het onderwijs de afgelopen jaren gesloopt heeft, dan is het D66. 

Jetten toog naar voren met een arrogante grijns op zijn bekwerk. Meneer dacht Omtzigt wel even onderuit te vegen bij het debat over het Akkoord op Hoofdlijnen. Want, beweerde Jetten, het is “schandalig” dat er maatregelen worden genomen die studeren mogelijk duurder maken! Tenminste, voor “langstudeerstudenten.”

Als zij meer dan een jaar langer doen over een traject – bijvoorbeeld over een bachelorstudie van 3 jaar – dan moeten ze 3.000 euro bovenop hun collegegeld gaan betalen. Bij zo’n bachelorstudie heb je dan dus 3 jaar wat er normaal voor gereserveerd is, wat betekent dat je vier jaar over mag doen van de coalitie. Lukt dan niet, en heb je een vijfde jaar nodig, dan krijg je wat feitelijk een boete is van 3.000 euro.

Volgens Jetten is dat afgrijselijk. Het bewijst eens temeer dat dit “extreemrechtse” aanstaande kabinet het onderwijs haat! Studenten gaan gebukt onder een enorme “prestatiedruk.” Ze hebben het hartstikke moeilijk. En dan ook nog een langstudeerboete?! Afgrijselijk!

Pieter Sloopt Jetten

Omtzigt had welgeteld tien seconden nodig om Jetten vervolgens helemaal te slopen – hoewel hij toen niet ophield. “Als Kamerlid van het CDA,” begon Omtzigt zijn counteroffensief, “heb ik tegen de invoering van het leenstelsel gestemd. Dus tegen afschaffing van de basisbeurs. Die basisbeurs werd toen afgeschaft door de heer Timmermans, de PvdA zat toen in de regering, gesteund door D66 én GroenLinks.”

Veel later is die basisbeurs weer ingevoerd. Maar door wie kwam dat? “Op ons aandringen,” aldus Omtzigt over zijn voormalige partij. En dus niet vanwege het initiatief van D66.

“Ik heb de laatste tijd best heftige aanvallen gehad van D66 over de vraag of de compensatie die wij in dit regeerakkoord hebben zitten 1,4 miljard euro voor de pechgeneratie bovenop de 1 miljard die al is uitgekeerd… voldoende was,” ging hij vervolgens hard verder. “Het zou D66 sieren als ze niet constant mooi loopt te doen richting studenten, maar volle verantwoordelijkheid neemt voor het afschaffen van de Basisbeurs én voor het feit dat studenten jarenlang geen beurs hadden, maar alleen schulden konden aangaan.”

Op dat moment schudde Jetten langzaam met zijn hoofd, maar zijn gezichtsuitdrukking was die van een 5-jarig jongetje betrapt met zijn hand in de snoeptrommel. Hij had dan ook geen reactie op de argumenten van Omtzigt.

Het mooiste was echter dat de NSC’er nog stééds niet klaar was. “Ik kom zelf uit een academische traditie in Engeland. Als een studie daar drie jaar duurde, dan mocht je er drie jaar over doen, en geen drie jaar en twee maanden,” beet Omtzigt Jetten daarop namelijk toe. “Op het moment dat je studeert, en het collegegeld is best hoog he met 2.000 euro, maar veel opleidingen kosten het vijfvoudige voor de belastingbetaler. Dat betekent dat, als je moet kiezen over hoe je daarmee om moet gaan, dat je ook aan de student mag vragen, dat die zijn studie in de normale studietijd plus 1 jaar afrondt.”

Want, legde Omtzigt nog maar eens extra uit, “je zit daar met een forse bijdrage van de Nederlandse samenleving.” 

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we ons KAPOT GESCHROKKEN dat de PVV opeens wil dat Oekraïne lid wordt van de EU. Dat is ONACCEPTABEL. Daarom zijn wij een petitie gestart: “PVV sta PAL tegen EU-lidmaatschap Oekraïne – Geert, kies voor NEDERLAND!” Teken deze petitie VANDAAG NOG en zet DRUK op Wilders en zijn PVV om Oekraïne BUITEN de deur te houden!

En nóg steeds was Omtzigt niet klaar. Jetten bracht weer iets ter berde over arme studenten die soms een bijbaan moeten hebben, naast hun studie, maar ook daar was Omtzigt niet van onder de indruk. Niet zo gek, want heel veel studies hebben natuurlijk maar een stuk of 20 collegeuren per week. Het is niet alsof studenten van ‘s morgens 09:00 uur tot ‘s avonds 18:00 aan het studeren zijn. Dat is gewoon onzin…

Dat onzinnige maakt het des te belachelijker dat Jet en Henk die elke dag bij de Jumbo werken, wel van negen tot vijf of zes, 80% van de studie van die studenten mogen betalen. Want Omtzigt heeft het nog heel lief over “de Nederlandse samenleving,” maar feitelijk gaat het om de Nederlandse belastingbetaler. Dat is: de gewone Nederlander die elke dag keihard werkt en tegenwoordig zijn eigen rekeningen nauwelijks kan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *