Edouard Philippe en Emmanuel Macron.© REUTERS

Onthullingen over geheime ontmoetingen tussen politici uit de entourage van de Franse president Emmanuel Macron en vertegenwoordigers van het extreemrechtse Rassemblement National (RN) vallen niet in goede aarde bij onze zuiderburen.

Bron: Le Monde

Vandaag om 18:27

De krant Libération schreef dinsdagavond dat Thierry Solère, een voormalige adviseur van Macron, de voorbije maanden verschillende bijeenkomsten organiseerde in zijn appartement in Parijs.

Onder meer Macrons oud-premier Edouard Philippe, voorzitter van Horizons en burgemeester van Le Havre, gaf inmiddels toe dat hij eind vorig jaar een etentje bijwoonde met Marine Le Pen. “Ja, dat klopt”, beaamde hij op televisiezender TF1. “We kennen elkaar niet goed en tijdens een diner hebben we gemerkt dat we over heel veel onderwerpen zeer diepgaande meningsverschillen hebben.” Tijdens de verkiezingscampagne riep Philippe op om een dam op te werpen tegen het RN, omdat de partij van Le Pen “fundamenteel andere waarden” heeft.

“Ik ga eten met veel verschillende mensen, dat is volkomen normaal”, reageerde Marine Le Pen woensdag. Ook Jordan Bardella van RN en de huidige minister van Defensie Sébastien Lecornu worden genoemd in de affaire.

Slecht signaal

Verschillende Franse politici betreuren de ontmoetingen en noemen ze “een slecht signaal”. “Er is een onoverbrugbare kloof tussen ons en extreemrechts”, verklaarde François Bayrou, de voorzitter van MoDem, op de Franse zender BFMTV. “Het is ook een slecht signaal voor het land”, aldus Bayrou, die tegelijkertijd benadrukt “zich niet in te willen laten met de plannen van anderen”.

“Als je met iemand gaat eten en brood deelt, ben je toch wel een beetje close”, meent Valérie Pécresse van Les Républicains (LR). “Ik zou niet gaan dineren met Marine Le Pen of Jordan Bardella”, aldus de voorzitter van de regio Île-de-France. “Wat een grap”, reageert Aymeric Caron, parlementariër van het Nouveau Front Populaire. “Hij is gaan eten met Le Pen om meningsverschillen vast te stellen”, luidt het op X.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door NieuwsBlad

Een gedachte over “Ophef in Frankrijk na geheime etentjes van politici uit kamp Macron met Le Pen.”
  1. Geeft alleen maar aan dat het een slangenkuil is. Laten wij ons liever bezig houden met het elimineren van deepstate Dick Schoof die nu al
    laat zien de totale dicktatuur uit te oefenen met het weghalen van Forum Inside #79 als bedreigend voor de fascisten!

    Stuur hier gerust een mailtje over naar Mona Keijzer en bericht over de antwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *