De tegenstanders van ons nieuwe centrumrechtse kabinet hebben weer iets gevonden om over te huilen. Dit keer gaat het om de geplande btw-verhoging op de sportsector, waardoor fitnessen en sporten een stuk duurder worden. En natuurlijk, zoals we gewend zijn van de linkse klaagzang, is het weer de schuld van “het onrechtvaardige beleid” van het aankomend kabinet.
Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) is woest en spreekt in het AD van een “desastreuze ontwikkeling voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders”. Overdrijven is ook een vak! Natuurlijk stijgen de kosten voor sportscholen en zwembaden, maar laten we eerlijk zijn: sporten is en blijft een keuze, geen recht.
De sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB hebben hun noodklok al geluid en roepen dat dit de “grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport” zal zijn. Wat een onzin! Natuurlijk gaat de btw op wedstrijdkaartjes omhoog van 9 naar 21 procent, en ja, dat zal de prijs voor het bijwonen van sportevenementen verhogen. Maar laten we niet vergeten dat amateurverenigingen over het algemeen vrijgesteld zijn van btw. Dus nee, het is niet de “ondergang van de Nederlandse sport” zoals sommigen ons willen doen geloven.

POS-directeur Lodewijk Klootwijk schreeuwt dat de voorgenomen btw-verhoging miljoenen sporters in hun portemonnee zal raken en dat een half miljoen Nederlanders zal stoppen met sporten. Maar is dat niet gewoon een kwestie van prioriteiten stellen? Als sporten belangrijk genoeg is, vinden mensen wel een manier om het te blijven doen. Het idee dat Nederlanders massaal zullen stoppen met sporten vanwege een btw-verhoging is belachelijk en lachwekkend.

De echte reden waarom links zo’n drama maakt van deze btw-verhoging is simpel: ze willen elke gelegenheid aangrijpen om het centrumrechtse kabinet in een kwaad daglicht te stellen. Ze kunnen het niet verkroppen dat we eindelijk een kabinet hebben dat keuzes durft te maken, ook al zijn die keuzes soms moeilijk. De btw-verhoging is bedoeld om de belastingdruk eerlijker te verdelen en om geld vrij te maken voor andere belangrijke projecten.

De claims van het POS dat deze maatregelen zullen leiden tot slechtere fysieke en mentale gezondheid zijn zwaar overdreven. Mensen zullen niet massaal stoppen met sporten omdat de prijzen iets stijgen. Misschien moeten we allemaal gewoon wat creatiever worden in hoe we sporten en bewegen. Er zijn genoeg manieren om fit te blijven zonder dat het een fortuin kost.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? “EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat.” De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

Dus laten we ophouden met het links gejank en de klaagzangen over de “ondergang van de sport”. Het is tijd om volwassen te worden en de realiteit onder ogen te zien. Ja, sporten wordt duurder, maar het is geen ramp. Het is een aanpassing die nodig is voor een eerlijker en beter functionerende samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *