Foto: Pexels/Brett Sayles

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!

Terreurbestrijder NCTV ondersteunt het onderzoek van professor Bram Sizoo van de Universiteit van Amsterdam naar radicalisering. Het is belangrijk te begrijpen waarom mensen een radicaal narratief omarmen, beweert NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg, die bij zijn oratie was.

Het onderzoek van Sizoo focust op ‘de psychologische processen die een rol spelen bij radicalisering’. De vraag die in het onderzoek centraal staat: ‘Wat bezielt een extremist?’

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/onze-geheime-dienst-zorgt-voor-ophef-dit-is-echt-full-blown-stasi-1.png
Spiegel

Veel mensen vinden het opmerkelijk dat een geheime dienst een onderzoek van een hoogleraar promoot. “Eerlijk gezegd krijg ik heel erg jeuk van dit jargon,” reageert huisarts Els van Veen.

Ze adviseert Aalbersberg zelf eens in de spiegel te kijken. “Mensen zoals u zitten hoog in een ivoren toren. Op deze manier zult u nooit begrijpen waarom mensen ‘radicaliseren’. Voor mij voelen de regering en de NCTV als de grootste bedreiging.”

Data-analist Cees van den Bos vraagt zich af: “Heeft deze hoogleraar ook onderzocht wat het effect is op ‘mensen die een radicaal narratief aanhangen’ als je grondrechten schendt en vervolgens een geheime dienstman het land laat besturen zonder ooit verkiesbaar te zijn geweest?”

Full-blown Stasi

“De geheime dienst NCTV geeft in alle openheid fiat aan academisch onderzoek,” merkt politicoloog Kees van der Pijl op. “Waar de kandidatuur van Schoof als premier al niet toe gaat leiden.”

Jurist Sietske Bergsma stelt: “Dit is echt full-blown Stasi.”

“Wat bezielde de overheid en de media tijdens corona om mensen zo op te hitsen, te discrimineren en zinloos geweld toe te passen? Is dat al onderzocht door NCTV? Het kwam op mij namelijk als een radicaal narratief over,” aldus medisch adviseur Wendy Mittemeijer.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
17
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *