Die 1,4 miljoen PVV-kiezers komt neer op 56%. 56% van de PVV-kiezers van 22 november hebben gisteren niets gedaan. Ze wilden niet even een paar minuutjes wandelen om te stemmen. Want jongens, daar word je misschien wel moe van!
En de PVV is niet de enige partij die geleden heeft onder de apathie van kiezers. Bij NSC was het nóg erger. Maar liefst 59% van de NSC-kiezers van 22 november heeft gisteren niet gestemd. Dat komt neer op 800.000 mensen. Knetter!
Bij andere rechtse partijen is hetzelfde min of meer gebeurd. Zie FVD, bijvoorbeeld. Grote groepen FVD’ers dachten, ‘weet je wat, het boeit me niet?’ En dus stemden ze op 22 november wél op FVD, maar konden ze zichzelf er gisteren niet van overtuigen om toch gewoon even naar het stemlokaal te lopen en gebruik te maken van hun democratische recht.
Cruciaal. De PVV-achterban is 2,5x zoveel thuisgebleven als die van GL-PvdA.
Dat GL-PvdA nét 1 zetel meer heeft in de #exitpoll dan PVV, zegt dus niets over de populariteit onder het volk.
Bij volgende Tweede Kamerverkiezing zou de PVV op dit moment wederom glansrijk winnen.
Natuurlijk klopt dat volledig. Maar dit betekent niet dat mensen niet furieus kunnen zijn op de thuisblijven.
“Ik blijf FVD altijd steunen,” zegt ze daarop, “de beste partij voor dit land. Voor ON ben ik ook erg voor. Hou van waarheid.”

“Men heeft zijn stem verkwanselt door niet te gaan. Een stemplicht zou niet verkeerd zijn.”
Dat laatste hoor je trouwens steeds meer mensen zeggen: dat er een stemplicht zou moeten komen. In sommige andere landen is er zo’n plicht – in België bijvoorbeeld, en ook in Turkije – en het moet gezegd worden: het werkt heel goed. Burgers weten dat ze moeten stemmen en letten daarom ook wat meer op, zodat ze niet alleen gaan stemmen om geen straf (boete) te krijgen, maar ook zodat ze daadwerkelijk weten welke partij in hun ogen hun stem verdient.
