© Shao, Cheng, et al. – Zoosystematics and Evolution

In China is een opvallende, nieuwe vissoort ontdekt. De vissen hebben namelijk geen ogen, maar kunnen wel perfect navigeren.

Vandaag om 03:00

In een onderwatergrot in het Wujiang River System hebben wetenschappers een rozige vissoort ontdekt. Er werden slechts 25 exemplaren gevonden, maar toch zijn de onderzoekers er zeker van dat het een nieuwe soort betreft, zo staat deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Zoosystematics and Evolution.

De vis kreeg de naam Guiyang Golden-line Barbel, maar zal wetenschappelijk Sinocyclocheilus guiyan genoemd worden. Het diertje is zo’n 12 centimeter lang, heeft een lichtroze kleur en een gouden streep die bovenop het lichaam loopt.

Het meest opvallende kenmerk is echter het gebrek aan ogen. De Chinese vissen hebben ofwel volledig lege oogkassen, terwijl andere “sterk verkleinde ogen, gedeeltelijk bedekt met huid” hebben, aldus de onderzoekers.

LEES OOK. Miljarden cicaden zijn op komst, maar een schimmel kan ze veranderen in zombieachtige ‘zoutvaatjes van de dood’

Vergeleken met andere ondergrondse vissoorten mist de nieuwe soort een “hoornachtige” structuur op zijn kop, heeft hij kortere vinnen aan de onderkant, “gedegenereerde” schubben en een over het algemeen kortere snuit, aldus het onderzoek. “Deze soort is momenteel alleen bekend van een ondergrondse stroom die uitmondt in de Wujiang-rivier in het stroomgebied van de Boven-Jangtse rivier”, schrijven de auteurs. “De soort bewoont poelen van ondergrondse stromen met grindsubstraat.”

Omdat niet alle ontdekte vissen dezelfde ogen hebben, wordt er gedacht dat de vissen mogelijk aan het evolueren zijn en zich aanpassen aan een pikzwarte omgeving. “Deze gecombineerde kenmerken zijn uniek binnen Sinocyclocheilus en vormen uitzonderlijke gevallen voor evolutionaire studies”, aldus de onderzoekers.

© Shao, Cheng, et al. – Zoosystematics and Evolution

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *