© AFP

Bij de gewapende aanvallen tegen onder meer orthodoxe kerken en een synagoge zijn in de Russische deelrepubliek Dagestan minstens 20 doden en 26 gewonden gevallen. Dat blijkt maandag uit een nieuwe balans van de regionale overheid. Daarnaast zijn ook vijf aanvallers uitgeschakeld door de veiligheidstroepen.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:46

De aanslagen deden zich zondag voor. Onbekenden openden het vuur op een synagoge in de stad Derbent, waarna er een brand uitbrak die het gebouw volledig in de as legde. Ook een orthodoxe kerk werd beschoten en ging eveneens in vlammen op. Tegelijkertijd werden een politiebureau en een andere kerk aangevallen in de regionale hoofdstad Machatsjkala, meer dan 100 kilometer verderop. Ook de synagoge werd daar in brand gestoken.

Minstens vijftien van de twintig dodelijke slachtoffers waren ordehandhavers, zo melden de lokale gezondheidsdiensten. Ook een orthodoxe priester is bij het geweld om het leven gekomen.

De Russische antiterreureenheden zeggen dat ze vervolgens bij operaties in Dagestan en in de naburige deelrepubliek Tsjetsjenië “vijf aanvallers geliquideerd” hebben. “Hun identiteit is vastgesteld”, zo klinkt het nog. Er is niet verduidelijkt of er nog aanvallers op de vlucht zijn. Ook over de motieven van de daders bestaat geen duidelijkheid.

Dagestan, een deelrepubliek waar voornamelijk moslims wonen, is een van de armste regio’s van Rusland. In het begin van de jaren 2000 werd de autonome republiek regelmatig getroffen door geweld van extremistische groepen en jihadisten. 

In een reactie op de aanvallen van maandag, stelt het Kremlin evenwel dat er geen sprake is van een terugkeer van die ‘terroristische golf’ in de regio. “Rusland is veranderd, de samenleving heeft zich geconsolideerd en deze terroristische uitingen worden niet gesteund door de samenleving”, zegt woordvoerder Dmitri Peskov.

De regering van de deelrepubliek heeft drie dagen rouw afgekondigd, van maandag tot en met woensdag.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *