Alle 32 bondgenoten willen de Nederlander Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat meldt De Telegraaf. Klaus Iohannis, de laatste rivaal van Rutte voor de functie heeft zich teruggetrokken als kandidaat.

Bron: De Telegraaf

Vandaag om 13:54

Rutte gaat nog niet meteen aan de slag in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel: de uittredende premier van Nederland neemt pas binnen enkele maanden over van de Noor Jens Stoltenberg. Diens termijn loopt officieel pas in oktober af, al bestaat de kans dat Rutte wel al iets eerder aan de slag gaat.

Hobbelige weg

Het was een hobbelige weg voor Rutte. Hij maakte zijn belangstelling voor de topbaan in oktober openbaar, op dat moment was de steun van de Amerikanen al binnen. De traditie schrijft voor dat Europa de secretaris-generaal levert, al hebben de Verenigde Staten traditiegetrouw wel een belangrijkste stem in de beslissing. Rutte noemde het later een “fout” om iets over zijn ambitie te zeggen, terwijl het nog niet rond was.

In de maanden na zijn aankondiging moesten er nog flink wat landen worden overtuigd. Zo vroegen de Baltische staten om aandacht voor de verdediging van de oostflank van het NAVO-grondgebied. Na maanden van onderhandelingen achter de schermen vloog Rutte zelfs op eigen kosten naar Istanboel om de zegen te vragen van de Turkse president Erdogan.

Tot op het laatste moment bleven Hongarije, Roemenië en Slowakije nog aarzelen. Maar deze week kwam er alsnog steun uit deze landen. Klaus Iohannis, de laatste rivaal van Rutte voor de functie, heeft zich nu ook teruggetrokken als kandidaat.

Veel uitdagingen

De termijn van secretaris-generaal bij de NAVO duurt vier jaar, en kan verlengd worden. Voor Rutte staan er veel uitdagingen op het spel. Door de oorlog in Oekraïne is de alliantie uit een lange winterslaap gewekt. De oude aartsvijand Rusland is weer helemaal terug. Met recordinvesteringen maken de bondgenoten hun krijgsmacht klaar voor alle denkbare scenario’s. Sinds de Russische inval in Oekraïne is de verdediging en afschrikking aan de oostflank flink opgeschroefd. Met hybride aanvallen zijn de Russen al actief binnen het grondgebied actief.

Naast de oorlog in Oekraïne zijn er ook toenemende zorgen over de rol van China op het wereldtoneel. Daarnaast zijn er belangrijke onderwerpen zoals cyberveiligheid, terreurbestrijding, en ruimteveiligheid die de aandacht van Rutte vragen. En binnen het bondgenootschap kijken sommige landen angstvallig naar de mogelijke terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Hoe gaat hij straks om met de oorlog in Oekraïne en is hij tevreden met de Europese investeringen in Defensie?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....