Verschillende organisaties verzamelden eind mei in Brussel voor een actie ter ondersteuning van de EU natuurherstelwet© BELGA

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag komt de tekst ter sprake op een bijeenkomst van de Europese ministers van Milieu in Luxemburg.

Bron: BELGA

De natuurherstelwet, die de kaalslag van de natuur zou moeten stoppen maar volgens tegenstanders boeren en bedrijven in de weg zit, is na verhitte debatten en onderhandelingen aangenomen door het Europees Parlement. Maar doordat onder meer Nederland zich ertegen heeft gekeerd, ontbrak de vereiste steun van een royale meerderheid van de EU-lidstaten.

LEES OOK. Stemming natuurherstelwet voor onbepaalde duur uitgesteld: “Begin van lange doodstrijd”

Doordat Oostenrijk intern verdeeld was, wilde het land de wet niet steunen. Maar de groene milieuminister Leonore Gewessler schaart zich er nu toch achter, zei ze zondag op een persconferentie. Ze wil maandag vóór de wet stemmen. Of de wet maandag inderdaad de goedkeuring van de vereiste meerderheid van de EU-lidstaten krijgt, is nog onzeker.

De natuurherstelwet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke trofee in de strijd voor natuur en klimaat, maar dus ook voor de steeds luidruchtigere beweging van mensen die vinden dat het te hard gaat. Er is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen en nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven zien. Pleitbezorgers wijzen er juist op dat het behoud van de soortenrijkdom cruciaal is voor de natuur én voor het remmen van klimaatverandering.

Lobby van De Croo

Ook in ons land was er veel discussie over de wet. Eind maar vroeg Goen-covoorzitter Jeremy Vaneeckhout nog duidelijkheid over de rol van premier Alexander De Croo in de lobby tegen de wet. “Ik eis 100 procent duidelijkheid en helderheid van premier Alexander De Croo”, zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. “Welke contacten zijn er geweest? Wat werd daar besproken? En heeft hij of zijn kabinet wel of niet gelobbyd tegen de democratisch goedgekeurde natuurherstelwet”, klonk het toen. Vorig jaar riep De Croo al op om de “pauzeknop” in te duwen.

LEES OOK. “Premier De Croo probeert natuurherstelwet alsnog te kelderen”

De voorstanders van de wet was er veel aan gelegen om die nog deze maand goed te keuren. Over twee weken neemt Hongarije het voorzitterschap van de Raad over van België, en dan zou de kans volgens hen voorlopig verkeken zijn. Bovendien treedt er een nieuwe Europese Commissie aan, die een minder voortvarend klimaat- en milieubeleid lijkt te willen voeren.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....