Over vier dagen start de zomer. Maar wie naar buiten kijkt of de website van het KMI in het oog houdt, zou daar toch aan kunnen twijfelen. Want voor komende dagen wordt opnieuw regen en onweer voorspeld. VRT-weerman Bram Verbruggen spreekt zelfs van een “maandhoeveelheid neerslag”.

“Er kan behoorlijk wat vallen op dinsdag, donderdag en vrijdag”, zegt Frank Deboosere. “Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is er bijvoorbeeld in Ukkel, waar de metingen worden gedaan, minder regen gevallen dan wat er gewoonlijk in een maand valt. Dus die buien, die zijn zoals typisch in de zomer, lokaal.” Toch bevestigt Deboosere dat er dinsdag een intense regenzone over ons land trekt, stabiel zomerweer zit er dus nog niet meteen in.

LEES OOK. Vlamingen getuigen over hitte in Turkije en Griekenland: “Al week terug thuis en voel me nog altijd slecht”

Gedaan met de frisheid

Maar er is wel goed nieuws. “Het wordt warmer en dus ook zachter. Eindelijk gaan we die 20 graden weer halen én we gaan daar zelfs boven gaan met 23 en zelfs 24 graden”, zegt Deboosere. Woensdag passeert ook een hogedrukgebied, waardoor de kans op neerslag kleiner is. En ook komend weekend wordt het – na de regen van donderdag en vrijdag – droger.

“Zaterdag wordt het mooi weer. Maar voor nadien: neem het allemaal met een korrel zout. Hold your horses, zoals ze zeggen. Want de situaties voor nadien lopen heel fel uit elkaar. Geniet dus komende week van die hogere temperaturen en ook van de zon, want het is nog niet duidelijk wat het weer nadien zal doen”, aldus Deboosere.

De echte zomer is dus nog niet meteen aan de orde. “Maar de frisheid van de voorbije dagen, die is komende dagen wel voorbij”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Op 18 juni 2023 zochtten we massaal afkoeling, nog nooit was het zo warm geweest op een 18e juni.© David Van Hecke

Intussen lijkt het wel alsof het al een hele tijd koud is en het onophoudelijk regent, maar Frank Deboosere nuanceert: “Juni zal fris eindigen, maar ik weet nu zeker dat het geen record zal zijn. Er zijn wel tientallen junimaanden in de afgelopen 190 jaar die frisser waren dan dit. We zijn het niet gewoon omdat we vorig jaar zo goed weer hadden.”

Wat wel anders is volgens Deboosere, is hoe lang bepaalde weersomstandigheden aanhouden: “Waar het weer vroeger om de paar dagen veranderde, zien we nu een tendens naar hetzelfde weertype. Als het omslaat, dan is het niet voor een aantal dagen maar weken.” En dan spreekt Deboosere niet enkel over de regen, maar ook over de zonnige periodes.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *