© U.S. Naval History

Het wrak van een bekende duikboot uit de Tweede Wereldoorlog is teruggevonden. Het schip ligt voor een Filipijns eiland en is in “relatief” goede staat.

Gisteren om 21:32

De iconische Amerikaanse duikboot USS Harder is 3.000 voet onder het zeeoppervlak teruggevonden voor de kust van het Filipijnse eiland Luzon. De USS Harder staat erom bekend zowat de “dodelijkste” duikboot te zijn geweest voor de Japanse kust tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderzeeër slaagde erin om op vier dagen tijd drie torpedobootjagers te doen zinken en twee anderen zwaar te beschadigen. De Japanse vloot moest daardoor sneller dan gepland de regio verlaten. Dat vroege vertrek dwong de Japanse commandant om zijn vliegdekschip in de Filipijnse Zee te vertragen, wat er uiteindelijk toe leidde dat Japan in de daaropvolgende strijd werd verslagen.

LEES OOK. Huis van nazitopman Hermann Göring herbergde een gruwelijk geheim: vijf lichamen ontdekt onder vloer

Maar de legendarische duikboot werd op 29 augustus 1944, met 79 bemanningsleden aan boord, zèlf tot zinken gebracht. “De Harder is verloren gegaan in de loop van de overwinning. We mogen niet vergeten dat overwinning een prijs heeft, net als vrijheid”, zei Samuel J. Cox, een gepensioneerde Amerikaanse admiraal die aan het hoofd staat van de US Navy’s History and Heritage Command (NHHC). “We zijn dankbaar dat Lost 52 ons de kans heeft gegeven om opnieuw de moed van de bemanning van de ‘Hit ‘em HARDER’ onderzeeër die de meeste Japanse oorlogsschepen tot zinken bracht – in bijzonder gedurfde aanvallen – onder haar legendarische schipper, Cmdr. Sam Dealey te eren.”

De USS Harder werd teruggevonden door het Lost 52-project. Hun doel is om de 52 Amerikaanse duikboten, die verloren gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, terug te vinden. Tot nu toe hebben ze er, inclusief de USS Harder, al dertien teruggevonden. De onderzeeër in kwestie werd rechtop zittend op zijn kiel of ruggengraat en relatief intact aangetroffen, aldus de Amerikaanse marine.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....