Archiefbeeld: Plasterk (links) spreekt met Omtzigt (rechts) in november.© EPA-EFE

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Bron: BELGA

Vandaag om 05:34

“Sorry Pieter!”, schrijft Plasterk (PvdA) in de ingezonden brief. Hij geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door uit de biecht te klappen over gebeurtenissen die achter de schermen hebben plaatsgevonden. “Ik had dat niet moeten doen.”

In februari, aan het eind van Plasterks informatieronde, had Omtzigt de regeringsonderhandelingen tijdelijk verlaten. Omtzigt ging toen naar een hotel in Den Haag, waar hij in het geheim met journalisten sprak. Omtzigt maakte voor die verplaatsing gebruik van de dienstauto van Plasterk, ze onthulde die laatste achteraf. Plasterk betuigt nu zijn spijt over die onthulling. “Het was onnodig en misplaatst.” Plasterk heeft naar eigen zeggen eerder al persoonlijke excuses overgemaakt.

Bijna zes maanden na de verkiezingen, hebben de partijen PVV, VVD, BBB en NSC een regeerakkoord bereikt over de vorming van een rechtse regering in Nederland. Het is nog niet duidelijk wie eerste minister zal worden. Volgens berichten in Nederlandse media circuleert de naam van Ronald Plasterk nadrukkelijk, maar bestaan vooral bij Omtzigt twijfels over de kandidaat-premier.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *