© AFP

“Diplomatie is dialoog, ook met regimes waarmee we zware meningsverschillen hebben.” Dat zegt een woordvoerster van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, nadat de Belgische oud-premier kritiek had gekregen voor zijn rouwbetuiging aan Teheran. “Een bericht van medeleven maakt deel uit van de internationale diplomatieke praktijk.”

Bron: BELGA

Gisteren om 22:04

Michel had via X laten weten dat de EU haar “diepste medeleven betuigt” na het overlijden van de Iraanse president en buitenlandminister. “Onze gedachten gaan uit naar hun families”, schreef hij, ook naar die van de andere leden van de delegatie en crew die betrokken waren bij het ongeval. Dat kwam Michel op kritiek te staan uit België, van N-VA-Kamerlid Theo Francken, en Nederland, van onder meer PVV-leider Geert Wilders.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De EU-positie over Iran is bekend”, legt Michels woordvoerster uit. “In 2011 heeft de Europese Unie een sanctieregime ingevoerd tegen Iran, in een reactie op de ernstige mensenrechtenschendingen. De maatregelen zijn sindsdien elk jaar vernieuwd. De EU en Charles Michel hebben herhaaldelijk het beleid en het geweld van het Iraanse regime bekritiseerd.”

In zijn twee ontmoetingen met Raisi heeft Michel ook de Europese waarden en standpunten verdedigd, klinkt het. “De dialoog met Iran onderhouden is ook essentieel om een regionale escalatie te vermijden en de stabiliteit in de regio te bewaren. Het is een belangrijk signaal voor de landen in de regio en, in bredere zin, het globale zuiden.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *