De massacontrole van al het chat- en mailverkeer binnen de EU is voorlopig van de baan. Deze massasurveillance, gepresenteerd aan het publiek als middel om kindermisbruik te bestrijden, kreeg niet voldoende steun van de lidstaten.

Dankzij de inzet en het verzet van talloze organisaties blijft digitale correspondentie en beveiligde encryptie privé. Natuurlijk zegt dit niets over geheime acties van veiligheidsdiensten, maar het chatverkeer blijft officieel zonder schending van de privacy.

Het is vreemd dat onbegrensde screening van privé-boodschappen kinderen zou kunnen beschermen. Dat is dezelfde vorm van veiligheid die een camera biedt die opgesteld staat aan de openbare weg. Een camera legt immers vast wat zich voor het scherm presenteert en doet verder niets.

In het afgewezen voorstel waren volledige chatcontrole, opheffing van de bescherming die encryptie biedt, verplichte leeftijdscheck door alle communicatiediensten en censuur/digitale huisarrest voor jongeren opgenomen. De controle hield eveneens in het scannen van beelden, foto’s en video’s.

De verworpen maatregelen betekende:
– onderzoeken van alle chatgesprekken en e-mails zonder rechterlijk bevel.
– privé en intieme foto’s mogen bekeken worden door politie en particuliere diensten
– de mogelijkheid onterecht onderzocht en beschuldigd te worden (in de praktijk is gebleken dat 80 procent van de rapportering, volgens Zwitsers onderzoek, niet klopt.
– de rapporten over personen kunnen hen problemen geven bij het afreizen naar bijvoorbeeld de VS, omdat daar geen data-privacy is.
– inlichtingendiensten mogen eveneens privé-email en chat bekijken.

In het jaar 2020 (het jaar van de coronacrisis) stelde de Europese Commissie tijdelijke wetgeving voor om chatcontrole toe te staan. Hierdoor kunnen providers van diensten zoals Facebook, Messenger, Gmail en dergelijke alle berichten en foto’s/video’s checken met behulp van Artificial Intelligence. De op deze manier geselecteerde gebruikers worden daarvan niet op de hoogte gesteld.

In juni 2021 stemde het Europese Parlement voor de vrijwillige controle voor chatting en mailing.

Op 11 mei 2022 komt de Europese Commissie met het voorstel om chatcontrole verplicht te stellen voor internetproviders. (Let ook op de gevolgde procedure, eerst wordt het uitgevoerd op vrijwillige basis en twee jaar later volgt de verplichte variant) Dit betekent massa-surveillance zonder dat er sprake hoeft te zijn van enige verdenking. Het plan was te komen met een speciale App die verplicht op iedere Smartphone geïnstalleerd moest worden.

Deze week, namelijk op 20 juni bleek er geen meerderheid voor het voorstel in de Europese Raad te zijn. Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Polen en Estland waren tegen, Portugal, Frankrijk, België, Nederland, Zweden en Finland stonden  kritisch hier tegenover.

Patrick Breyer, is lid van het EU-parlement namens de Piratenpartij voor Duitsland.
https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/#how-does-this-affect-you

Rob Vellekoop, 22 juni 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....