Op 9 juni zijn het niet enkel federale en regionale verkiezingen in België. Van 6 tot 9 juni trekt de hele EU naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw Europees Parlement. Naar aanleiding van die Europese verkiezingen pleit Marine Le Pen in de Italiaanse krant Corriere della Sera voor een nieuwe alliantie tussen de Europese fracties ECR en ID. “Het is tijd om ons te verenigen, dat zou heel nuttig zijn”, laat ze optekenen. De politica reikt daarbij ook de hand naar de Italiaanse premier Giorgia Meloni, van de extreemrechtse Fratelli d’Italia.

Momenteel zijn de extreemrechtse partijen in het Europees Parlement nog verspreid over twee fracties. Het Rassemblement National (RN) van Le Pen maakt deel uit van het eurosceptische ID, net als onder meer Vlaams Belang, de Nederlandse PVV van Geert Wilders en het Italiaanse Lega. De Fratelli d’Italia van Meloni zijn dan weer deel van de ECR, waartoe onder andere ook het Spaanse Vox en het Poolse Recht en Rechtvaardigheid behoren. Ook de N-VA maakt deel uit van de ECR, al zullen de Vlaams-nationalisten na 9 juni mogelijk andere oorden opzoeken omdat ze zich “niet meer thuisvoelen” bij de Europese Conservatieven en Hervormers, zo sprak Vlaams minister-president Jan Jambon in januari.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Giorgia Meloni en Ursula von der Leyen kunnen het wel met elkaar vinden.© EPA-EFE

De verbanning van AfD

De uitnodiging van Le Pen komt er minder dan een week nadat haar ID-fractie besliste om het uiterst rechtse Alternative für Deutschland (AfD) met onmiddellijke ingang uit de groep te zetten. ID wil namelijk niet langer vereenzelvigd worden met de incidenten rond Maximilian Krah, de Europese AfD-lijsttrekker die pas nog in de Italiaanse krant La Repubblica stelde dat niet “iedereen die een SS-uniform droeg automatisch een crimineel was”. “Het was dringend nodig om een cordon sanitaire te maken rond Alternative für Deutschland”, zei Le Pen over de breuk op de Franse radio. “De AfD gaat van de ene naar de andere provocatie. Het is niet langer genoeg om afstand te nemen van de partij, het was tijd om er duidelijk mee te breken.”

Het staat in de sterren geschreven dat (uiterst) rechtse partijen veel zetels zullen binnenhalen bij de Europese verkiezingen. Door het verlies van de AfD-zetels te compenseren met de komst van nieuwe rechtse partijen, zoals Vox, Recht en Rechtvaardigheid, of zelfs de Fidesz-partij van Hongaars premier Viktor Orban, zou de rechtse supergroep zomaar de tweede grootste Europese fractie kunnen worden, na de centrumrechtse Europese Volkspartij (met onder meer CD&V, het Duitse CDU, het Franse Les Républicains en het Nederlandse CDA aan boord). “Ik denk dat we die kans niet mogen missen”, zegt Le Pen erover in Corriere della Sera.

Muziek in de oren

Voor Meloni, behalve Italiaanse premier ook de schaduwleidster van de ECR, zal het charmeoffensief van Le Pen niet onaantrekkelijk klinken. Maar ze heeft nog een tweede ijzer in het vuur. Ursula von der Leyen, met wie Meloni een betere band heeft dan met Le Pen, wil een tweede termijn als Europees Commissievoorzitter, en om een meerderheid van het Europees Parlement achter zich te krijgen, toont de Duitse christendemocrate zich bereid om samen te werken met de ECR. Zo’n samenwerking zou een ruk naar rechts betekenen voor het EU-beleid, onder meer op het vlak van migratie, klimaat als defensie. Het is een aanbod dat Meloni – en Italië – meer rechtstreekse invloed in Europa zal schenken en dus wellicht nog meer als muziek in de oren zal klinken.

De Italiaanse premier zei zondag niets uit te sluiten. “Mijn belangrijkste doel is om een ​​alternatieve meerderheid op te bouwen, een centrumrechtse meerderheid, die links in de oppositie moet duwen”, zei ze op de Italiaanse televisie. Momenteel is de Europese Volkspartij de grootste fractie in het Europees Parlement (176 zetels), voor de sociaal-democratische S&D (139), het liberale Renew (102), het groene Greens/EFA (72), de ECR (79), ID (49) en het uiterst linkse The Left (37).

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *