© EPA-EFE

De Franse president Emmanuel Macron is bereid om de grondwetswijziging waartegen al wekenlang fel protest woedt in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië voor te leggen in een referendum. Dat zegt hij zaterdag in Le Parisien.

Bron: BELGA

Vandaag om 22:15

De inheemse Kanaken protesteren al weken tegen de Franse plannen om inwijkelingen na tien jaar stemrecht te geven via een grondwetswijziging. De bevolking vreest dat de Fransen zo meer zeggenschap krijgen over de eilandengroep. Het protest ontaardde in plunderingen en rellen, waarbij al verschillende doden vielen. 

De Franse president Emmanuel Macron zegt nu dat hij bereid is om de kwestie aan het volk voor te leggen in een referendum, al geeft hij er de voorkeur aan dat de autoriteiten in Nieuw-Caledonië het eens raken over een oplossing. De wijziging is al goedgekeurd in de Franse Senaat en het Parlement, maar kan “verrijkt” worden, zegt hij. 

Macron bracht donderdag nog een bezoek aan de eilandengroep in de Stille Oceaan, maar slaagde er toen niet in om de lyalisten en separatisten aan eenzelfde tafel te krijgen.

LEES OOK. Australië noemt situatie in Nieuw-Caledonië “zorgwekkend”

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *