Vandaag is de Feestdag van Jeanne d’Arc, een vrouw die niet alleen een symbool van moed en geloof is, maar ook een levend bewijs van wat ware toewijding aan God kan bereiken. In een tijd waarin Frankrijk werd verscheurd door oorlog en chaos, stond deze jonge vrouw op en bracht een natie op de knieën voor haar onwrikbare overtuiging en buitengewone moed.
Jeanne d’Arc, geboren in 1412 in Domrémy, een klein dorp in het oosten van Frankrijk, groeide op in een tijd van politieke instabiliteit en oorlog. Op slechts zeventienjarige leeftijd hoorde zij naar eigen zeggen de stemmen van Sint Michael, Sint Margaretha en Sint Catharina, die haar opdroegen om Frankrijk te bevrijden van de Engelse bezetting. Deze roeping zou haar leven en de loop van de geschiedenis voorgoed veranderen.

Ondanks haar jeugd en het scepticisme van de heersende elite, slaagde Jeanne erin om het vertrouwen van Karel VII, de dauphin van Frankrijk, te winnen. Gekleed in een harnas en met een zwaard in de hand, leidde ze het Franse leger naar een reeks verbluffende overwinningen tegen de Engelsen. De meest opmerkelijke hiervan was de bevrijding van Orléans in 1429, een keerpunt in de Honderdjarige Oorlog die de weg vrijmaakte voor de uiteindelijke kroning van Karel VII in Reims.

Maar het succes van Jeanne maakte haar ook tot een doelwit. In 1430 werd ze gevangengenomen door de Bourgondiërs, bondgenoten van de Engelsen, en uitgeleverd aan haar vijanden. In een schijnvertoning van een proces werd ze beschuldigd van ketterij en op 30 mei 1431, op slechts negentienjarige leeftijd, werd ze levend verbrand op de brandstapel. Haar laatste woorden waren een getuigenis van haar geloof: “Jezus, Jezus, Jezus.”

Jeanne d’Arc werd postuum vrijgesproken van alle beschuldigingen in 1456 en heilig verklaard in 1920. Haar verhaal blijft een inspiratiebron, niet alleen voor Katholieken, maar voor iedereen die gelooft in de kracht van geloof, moed en onwrikbare toewijding aan een rechtvaardige zaak. In een tijd waarin traditionele waarden onder vuur liggen en onze identiteit voortdurend wordt aangevallen, herinnert Jeanne ons eraan dat ware kracht komt van binnenuit en dat, ongeacht de obstakels, de waarheid en gerechtigheid altijd zullen zegevieren.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? “EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat.” De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

Terwijl wij vandaag de heilige dag van Jeanne d’Arc vieren, laten we haar leven en haar offers gedenken. Zij is een ware heldin, een symbool van onze katholieke waarden, en een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer men zijn leven toewijdt aan het hogere goed. Jeanne d’Arc leefde en stierf voor haar geloof, en haar erfenis blijft ons inspireren om standvastig te blijven in onze eigen overtuigingen, ongeacht de tegenstand die we tegenkomen.

Laten we haar voorbeeld volgen en nooit vergeten dat één persoon, gewapend met geloof en moed, de loop van de geschiedenis kan veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *