Na meer dan honderd jaar afwezigheid is de hangvlieg eindelijk weer gespot in België. Deze mysterieuze insecten werden in juli maar liefst drie keer waargenomen in Vlaams-Brabant. Een opmerkelijke terugkeer, zo meldt Natuurpunt. Maar wat maakt deze hangvlieg zo bijzonder?

Het diertje werd voor het laatst gezien in 1921, in de Oost-Vlaamse gemeente Melle. Sindsdien was het spoorloos, tot nu. Op 13 juli werd de breedvleugelhangvlieg, ook wel bekend als de “bittacus hageni”, gespot en gefotografeerd in het Torfbroek, een natuurreservaat in Kampenhout. Daarna werden er nog meer exemplaren ontdekt in dezelfde regio, eerst in Rotselaar en later elders in Kampenhout.

Hangvliegen zijn meesters in het verstoppen en worden zelden gezien. Ze lijken in de lucht op langpootmuggen, maar hebben vier vleugels, lange antennes, lange poten met doorns en een kleine ‘snavel’. Wanneer ze rusten, hangen ze verticaal aan hun voorpoten met hun vleugels gevouwen rond hun achterlijf.

Wereldwijd zijn er ongeveer tweehonderd soorten hangvliegen, maar in Europa zijn er tot nu toe slechts twee vastgesteld. De terugkeer van de hangvlieg in België is dus een opmerkelijke gebeurtenis die de aandacht trekt van natuurliefhebbers en onderzoekers.

Na een afwezigheid van meer dan honderd jaar is de hangvlieg terug in België! Deze mysterieuze insecten werden onlangs gespot in Vlaams-Brabant, en dat niet één, niet twee, maar drie keer! Natuurpunt meldt deze opmerkelijke ontdekking, die de natuurliefhebbers in vervoering brengt. Wat maakt deze hangvlieg zo speciaal? Lees verder om erachter te komen!

Het was al sinds 1921 geleden dat de hangvlieg voor het laatst werd gezien in België. Maar op een zonnige dag in juli werd de breedvleugelhangvlieg plotseling gespot in het prachtige Torfbroek natuurreservaat in Kampenhout. En alsof dat nog niet genoeg was, werden er daarna nog meer exemplaren ontdekt in dezelfde regio. Een ware comeback van deze mysterieuze insecten!

Hangvliegen zijn meesters in het verstoppen. Ze lijken op het eerste gezicht op langpootmuggen, maar schijn bedriegt. Met hun vier vleugels, lange antennes en lange poten met doorns zijn ze uniek in hun soort. En wanneer ze rusten, hangen ze letterlijk ondersteboven aan hun voorpoten, met hun vleugels elegant gevouwen rond hun achterlijf.

Wereldwijd zijn er ongeveer tweehonderd soorten hangvliegen, maar in Europa zijn er maar twee bekend. De herontdekking van de hangvlieg in België is dus een buitengewone gebeurtenis die de aandacht trekt van zowel natuurliefhebbers als onderzoekers. Een ware triomf voor de biodiversiteit in ons land!

“Na meer dan honderd jaar afwezigheid is de hangvlieg terug van weggeweest in België. Een ware comeback die de natuurliefhebbers in extase brengt. Ontdek wat deze mysterieuze insecten zo uniek maakt en hoe ze opnieuw zijn opgemerkt in Vlaams-Brabant. Een fascinerend verhaal dat de biodiversiteit in ons land in de schijnwerpers zet!”


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240830_95028102

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....