Ali B was een Knuffel Marokkaan, een rolmodel voor Marokkaanse Nederlanders. Wat waren we blij met Ali B! Wat een talent! Hij is nu al z’n veren kwijtgeraakt en draait wellicht de bak in. Hoe kan dat? Ik wil deze kwestie eens wat breder trekken, zoals over cultuur en de ijskast.

Ali Bouali, geboren te Zaanstad, gescheiden rapper, cabaretier, comedian, presentator had zo’n mooie carrière. Hij werd geknuffeld, onder andere door Matthijs van Nieuwkerk en Marco Borsato. Zijn loopbaan ging niet over rozen, zoals criminaliteit, drugs en antisemitisme, seksisme. Het ging van kwaad tot erger. Hij dacht dat hij alles kon maken, maar dat was niet het geval. Hij heeft eigenhandig z’n carrière definitief om zeep geholpen.

We dachten dat hij een echte Nederlander was, weliswaar van Marokkaanse ouders, maar verder geheel Nederlands. Mispoes! Ali Bouali is geen autochtone Nederlander want hij is weliswaar in Zaanstad geboren, maar zijn ouders zijn geboren in Marokko. Ali B blijkt een echte Marokkaanse Nederlander te zijn. Zijn we verbaasd over zijn gedrag? Nee, helaas niet echt.
Er zijn autochtone Nederlanders die veel op hun kerfstok hebben net als Ali Bouali, maar waarom nu juist ook deze Knuffel Marokkaan?! De reputatie van Nederlandse Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders is slecht en het zorgt helaas voor stigmatisering en stereotypering. Doen ze zelf. Ali B kon de reputatie van hen hoog houden. Dat deed hij niet. Hij past in een bekend patroon. Nederlandse vrouwen worden uitgescholden met de bekende schandalige kwalificaties. Ze denken dat Nederlandse vrouwen dat verdienen. Het zijn immers minderwaardige schepsels en ze behoren niet tot de ummah.  

Het is een cultuurkwestie decennialang ingesleten vanuit religie. Geert Wilders: ‘Minder, minder…’ en ‘Kut Marokkanen’ zei PvdA voorman Rob Oudkerk. “We moet Marokkanen vernederen” zeiden PvdA voormannen Samson en Spekman. Onzin. Het is cultuur, domoren! Je kunt cultuur niet uit de persoon halen door ze te vernederen. ‘Wij‘ willen dolgraag dat allochtonen deugen en doen en denken zoals ‘wij’. En naïef als we zijn denken we dat een Inburgeringscursus helpt. Dat is lachwekkend. Cultuur – waaronder vrouwen mag/moet je slaan – zit heel diep.

Neem kennis van wat Lala Gül te zeggen heeft. Standaard is de gewoonte van politiek correct Nederland om weg te kijken, te negeren. Als een politica meent dat een nijpend onderwerp eindelijk eens op de agenda gezet moet worden komt er protest. Wat gebeurt ermee? In de ijskast! Onze D66 rechters hebben de neiging om ras en cultuur dooreen te halen. Stuur ze op cursus. Wij denken dat alleen Wilders zaken in de ijskast stop. Foute gedachte. In Nederland staat een megagrote ijskast. Die ijskast is bomvol met allerlei zaken die we politiek correct negeren, wegstoppen. Dan zie je ze niet. Dan zijn ze er niet. Totdat die ijskast vol is en zaken er maar naast gekwakt worden.

Ik ben voorstander van militaire dienstplicht. Dat is zowel goed voor ons leger als voor integratie. Ik ben dienstplichtig militair geweest en vond het een nuttige tijd. Verder volgens mij helemaal niets, anders dan repressie en dreigen, bijvoorbeeld “wij sturen jou en je familie dan terug.” Dat laatste gaat niet gebeuren in empathisch Nederland. Dan zullen we ermee moeten leven. Dááág ijskast!

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *