Oud-voorzitter van de EIB Werner Hoyer© REUTERS

De Europese openbare aanklager (EPPO) heeft een onderzoek geopend naar mogelijke corruptie bij de Europese Investeringsbank (EIB). De immuniteit van twee voormalige medewerkers, onder wie oud-voorzitter Werner Hoyer, is opgeheven, zo meldt de openbare aanklager maandag.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:42

EPPO deelde maandag mee dat de EIB ermee instemt om de immuniteit van twee voormalige medewerkers op te heffen in het kader van een onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik, alsook de verduistering van Europese fondsen.

De EIB aanvaardde ook de opheffing van de onschendbaarheid van de gebouwen in Luxemburg. “Dit zal het mogelijk maken om alle noodzakelijke bewijzen te vergaren, zowel à charge als à décharge, om volledige klaarheid te scheppen over de feiten”, stelt EPPO in het persbericht.

LEES OOK. EU heeft nu 100 miljard nodig om zich te verdedigen tegen Rusland, maar waar moet geld vandaan komen?

Namen noemt EPPO niet, maar één van de geviseerde oud-medewerkers is oud-voorzitter Werner Hoyer. Dat heeft zijn advocaat Nikolaos Gazeas bevestigd. Hoyer ontkent echter met klem alle aantijgingen en wenst volledig mee te werken om duidelijkheid te scheppen.

“Het onderzoek gaat over het vertrek van een bediende van de EIB en de vergoeding die hem bij deze gelegenheid is uitgekeerd: conform het reglement van de EIB moet het akkoord worden ondertekend door de voorzitter. Dat is waarom Werner Hoyer wordt geviseerd”, legde Gazeas uit.

Hoyer “is nooit betrokken geweest bij de onderhandelingen rondom het vertrek van deze bediende. Hij heeft een memorandum ontvangen met een aanbeveling van de bevoegde dienst en de secretaris-generaal van de EIB en hij heeft dat aanvaard”, aldus de advocaat.

De 72-jarige Hoyer leidde de EIB van 2012 tot 2023. Zes maanden geleden nam de Spaanse Nadia Calvino het roer over van de Duitser.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *