In Frankrijk, waar een snelle opmars van Sniffy bezig is, wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux zo snel mogelijk komaf maken met Sniffy Energy Boosts, op vraag van verslavingsexperts. Onder meer omdat ze een opstapje kunnen zijn naar zwaarder spul, cocaïne dus.

Want net als bij echte drugs moet je het witte poeder opsnuiven, zodat het snel werkt. Kort maar krachtig, 20 minuten tot een half uur, dan is het uitgewerkt.

Bij ons is het niet te koop in de winkel, maar je kan het wel online bestellen. En dat baart ook hier veel hulpverleners zorgen. Voor ongeveer 20 euro heb je een doosje.

Kathleen Peleman, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), vraagt dan ook er vooral zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. Want die producenten zoeken net de controverse op om gratis reclame te krijgen. En dat triggert jongeren om het toch te proberen.

Toxicoloog Jan Tytgat.© Dirk Vertommen

Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk geeft je energie en houdt je wakker, zo lezen we op de verpakking, van 1 of 2 gram. Maar het zou je ook energie geven bij het sporten en een kater helpen bedwingen na een nachtje stappen.

Cafeïne

Het witte poeder, zo lezen we op de bijsluiter, zit tjokvol natuurproducten uit de Alpen. Een mengeling van kruiden en wilde bloemen. Gezond dus, of toch niet zo? Neen, zeggen experts, wat er zit ook een flinke dosis cafeïne in.

Geen enkel ingrediënt van Sniffy Energy Boost, de Franse versie, komt nochtans voor op de lijst van verboden stimulerende middelen, zeggen de producenten. Het is totaal onschuldig, zo luidt het, behalve voor zwangere vrouwen en minderjarigen. En je mag ook maar maximum 2 gram per dag opsnuiven.

Maar wat zit er precies in? Veel cafeïne om wakker te blijven. En verder onder meer taurine en l-arginine. Taurine, zeggen artsen, stimuleert de werking van het zenuwweefsel en de spieren. Maar het heeft al de bijwerking dat het onder meer bloeddrukverlagend kan werken. L-arginine zorgt voor vaatverwijding, weefseldoorbloeding, bloeddruk en het goed functioneren van het hart, longen, nieren, immuunsysteem, hormoonstelsel en zenuwstelsel. Het is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel nare bijwerkingen geven in combinatie met andere medicijnen.

Dat het oppeppende effect van ‘sniffy’ alleszins sneller voelbaar is dan bij het drinken van een blikje Red Bull of een andere energiedrank, klopt, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Dat komt omdat onze neus zeer goed doorbloed is en dus vol zit met kleine bloedvaatjes die alles snel opnemen. Maar of je nu cocaïne snuift of energiepoeder, voor je neus is het even gevaarlijk en slecht bij langdurig gebruikt. Je loopt het risico op beschadiging. Op bloedingen, abcessen en infecties. Je maakt er met andere woorden je neus mee kapot. Zeker het neustussenschot. Een probleem dat veel cocaïneverslaafden ook ervaren”, waarschuwt Tytgat.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *