Naar aanleiding van zijn zaligverklaring werd de tombe van Carlo Acutis geopend in 2020.© gettyimages

Wordt Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die in 2006 op 15-jarige leeftijd overleed aan leukemie, de eerste millennial die heilig wordt verklaard? De kans is groot, nu paus Franciscus een tweede mirakel heeft toegeschreven aan de ‘cyberapostel’.

Michiel Thijs

Bron: The Guardian

Vandaag om 10:27

Carlo Acutis wordt al langer de ‘patroonheilige van het internet’ genoemd, omdat hij een database bouwde waarop hij katholieke wonderen van over de hele wereld documenteerde en ook lokale parochies hielp met websites te onderhouden. Acutis, die in 1991 in Londen werd geboren als kind van Italiaanse expats en op zijn derde naar Milaan verhuisde, leerde zichzelf al op de lagere school programmeren.

LEES OOK. Hoe een computerwonder (15) vanuit het graf een doodziek kind genas en patroonheilige van het internet wordt

Ook in de echte wereld bleek de jonge knaap bijzonder godsvruchtig. Op zijn vierde zat hij al met zijn neus in de Bijbel. Dagelijks bad hij een rozenkrans en ging hij naar de mis, hoewel zijn ouders bepaald geen kerkgangers waren. Op zijn zevende wilde de kleine Carlo zijn vormsel al doen, wat de kerk uiteindelijk ook toeliet. “Voor Carlo telde maar één ding: God”, zei zijn moeder Antonia in een interview met de Italiaanse katholieke website Aleteia. “Hij bekeerde me. Dat beschouw ik ook als een mirakel.” (Lees verder onder de foto)

Een lang leven was ‘Gods influencer’ niet gegund. In 2006 werd leukemie bij hem vastgesteld, een ziekte waaraan hij in oktober van dat jaar ook stierf. De jongen aanvaardde zijn lot en droeg zijn lijden op aan Jezus Christus, de paus en de katholieke kerk.

Twee mirakels

Zeven jaar na zijn dood heeft Acutis volgens het Vaticaan een eerste mirakel verricht. Een zevenjarig Braziliaans jongetje genas namelijk van zijn dodelijke pancreasziekte nadat hij in 2013 in aanraking was gekomen met een T-shirt van Acutis en een priester namens het kind tot de overleden tiener had gebeden. Het zette paus Franciscus er in 2020 toe aan om Acutis zalig te verklaren, als eerste millennial aller tijden. (Lees verder onder de foto)

© Getty Images

Daar is nu dus een tweede mirakel bijgekomen: de genezing van een Costa Ricaanse universiteitsstudent in Firenze die een hersenbloeding had opgelopen bij een fietsongeval in 2022. De moeder van de 21-jarige Valeria Valverde was gaan bidden voor het herstel van haar dochter, die op dat moment in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, aan het graf van Carlo Acutis in Assisi. Volgens het Vaticaan zijn haar gebeden verhoord, want dezelfde dag nog begon Valverde weer zelfstandig te ademen, en ook haar bovenste ledematen en spraak herstelde.

Kwestie van tijd

Om heilig verklaard te worden, moet iemand eerst en vooral overleden zijn. Vervolgens moet er een officieel verzoek tot kerkelijke erkenning worden ingediend bij de plaatselijke bisschop. .Als de aanvraag erkend wordt, krijgt die gelovige de aanduiding Dienaar Gods. Daarop volgt een kerkelijk onderzoek naar de levenswijze en wonderen van de persoon in kwestie. Als ook daar een positieve uitkomst op volgt, promoveert de Dienaar Gods tot Eerbiedwaardige, een eer die Acutis in 2018 al te beurt viel. Als er sprake is van één wonder, wordt de Eerbiedwaardige zalig verklaard – in het geval van Acutis dus in 2020. Na de erkenning van een tweede wonder volgt in principe de heiligverklaring door de paus. Nu Carlo Acutis al die stadia heeft doorlopen, lijkt het een kwestie van tijd voor hij als eerste millennial officieel heilig wordt verklaard.

LEES OOK. “Ze bracht mijn hoofd zo op hol dat ik een week lang niet kon bidden”: de opmerkelijke autobiografie van de paus

LEES OOK. Niet alleen diens chocolade kan hij smaken: paus Franciscus vraagt onze topchocolatier Dominique Persoone op audiëntie

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *