‘Genoeg is genoeg’, ‘Stop de boten’ en ‘We willen ons land terug’. Het zijn leuzen die dezer dagen in diverse Britse steden als Londen, Sunderland, Manchester, Bristol, Liverpool, Blackpool, Hull, Stoke-on-Trent, Middlesbrough, Leeds, Nottingham, Bristol en ook de Noord-Ierse hoofdstad Belfast klinken. Ze duiden erop dat de rellen diepere oorzaken hebben dan woede over het doodsteken van drie kinderen op 25 juli door de 17-jarige Axel Rudakubana, een in het VK geboren zoon van Rwandese immigranten. In de eerste uren na het nieuws werd de schuld voor de ‘terroristische daad’ onterecht in de schoenen geschoven van een ‘radicale moslim’. Daarop werden mensen met een migratie-achtergrond en moskeeën aangevallen en in brand gestoken.

Het besef dat de dader geen moslim was, deed niets om het protest te smoren. De protesten breidden zich alleen maar verder uit. Er is sprake van de hevigste onrust in het Verenigd Koninkrijk sinds 2011, toen de gekleurde Britse jongeman Mark Duggan werd doodgeschoten door de politie en in veel achterstandswijken rellen uitbraken. Het strijdtoneel is nu in veel gevallen het centrum.

Volgens Nigel Farage van Reform UK, de man achter Brexit, zijn “de onlusten het gevolg van een diepe angst en wanhoop die bij miljoenen Britten leeft”, zo zei hij in een speciale video­boodschap. In 2023 kwamen 1,2 miljoen immigranten het land binnen en vertrokken er 532.000, waardoor er een recordaantal van 685.000 mensen bijkwam. De Britse bevolking hoopte na de Brexit op een beleid van gesloten grenzen, maar is bedrogen uitgekomen. Zowel de Labour als de Conservatieve regeringen hebben weinig gedaan om immigratie tegen te gaan. Het gevolg is toegenomen criminaliteit, geweld, chaos, verslechterde economische omstandigheden voor laagopgeleide Britten en een clash van culturen en geloven.

De kersverse nieuwe premier, Labour-leider Keith Starmer, liet echter direct weten dat hij geen boodschap heeft aan de grieven van de bevolking. “Dit is geen tijd voor politiek”, zei hij meteen na de aanslag in South­port. “Dit zijn geen protesten”, voegde hij er later aan toe. “Ze zijn niet legitiem.” Hij gaf de schuld aan een “kleine krankzinnige minderheid in de samenleving”, “extreemrechts tuig”. Hij kondigde keiharde repressiemaatregelen aan. John Woodcock, de regeringsadviseur voor politiek geweld en ordeverstoringen, gaf aan dat de regering “corona-achtige maatregelen” moet nemen als het geweld niet stopt. “Het Britse publiek was in coronatijd ook bereid maatregelen te steunen die toen nodig waren en ik denk dat ze hetzelfde doen als het gaat om het van de straat houden van relschoppers, gezien de schade die is aangericht”, zei hij tegenover Times Radio.

Starmer maakte meteen van de gelegenheid gebruik om sociale media, zoals X, de wacht aan te zeggen. Hij beschuldigde sociale media van het verspreiden van desinformatie en waarschuwde dat de bedrijven de plicht hebben hier iets tegen te doen. De reguliere Britse media stortten zich ook massaal op het ‘kwaad’ van de sociale media. De Guardian schreef dat “TikTok-bots en AI gezorgd hebben voor het oplaaien van radicaal-rechts geweld”. De Telegraph stelde: “Ongereguleerde desinformatie op sociale media helpt Groot-Brittannië de vernieling in.” Starmer kondigde aan gezichtsherkenningstechnologie te willen inzetten om relschoppers te identificeren en hun bewegingsvrijheid te beperken, zoals nu al wordt gedaan met voetbalhooligans.

Critici maken zich grote zorgen over de gevolgen die dit kan hebben voor de privacy en vergelijken de maatregelen al met ‘Chinese toestanden’. Ze verwijten Starmer ook met twee maten te meten. In 2020 reageerde hij heel anders op de Black Lives Matter-protesten, toen knielde hij samen met de demonstranten.

De regering lijkt te negeren dat niet alleen alleen nationalistische Britten verantwoordelijk zijn voor de rellen. Op sociale media zijn beelden te zien van gewapende moslimgroepen die met geweld en ‘Alluhah Akhbar’ scanderend voetgangers, taxichauffeurs en winkeliers belagen, zoals in Stoke on Trent, Bolton en Middlesbrough. In Bordesley bij Birmingham waren protesten van honderden gemaskerde moslims, sommige zwaaiend met zwaarden. In Groot-Brittannië vinden regelmatig rellen plaats door minderheidsgroepen waarbij machetes worden gebruikt. Nadat eerder dit jaar een officier was neergestoken in Kent, adviseerde de Royal Navy militairen zich niet meer in uniform op straat te vertonen. Minister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper zei: “Niemand mag excuses maken voor de schandelijke acties van de hooligans, misdadigers en extremistische groeperingen die politieagenten aanvallen, lokale winkels plunderen en mensen aanvallen op basis van hun huidskleur”, maar over het geweld uit de islamitische hoek repte zij met geen woord.

De reguliere media laten weinig zien van de context van de rellen. Zij labelen de demonstranten als “rechts-extremistisch”. Ze zouden zijn opgehitst door mensen als documentairemaker en journalist Tommy Robinson van The English Defence League. De demonstranten zien het zelf anders. “We are not far right, we are just right”, klinkt het. De Britse reguliere media laten dit geluid nauwelijks horen.

Ook het NOS-journaal kiest voor eenzijdige beeldvorming. Maandag 5 augustus verschenen in de reguliere avonduitzending beelden van de rellen in Rotherham, waarbij een demonstrant werd neergezet als ‘relschopper’ die een asielzoeker in het hotel uitscheldt voor ‘pedofiel’. De NOS liet onvermeld dat tussen 1997 en 2013 bendes in Rotherham, voornamelijk van Pakistaans-Britse afkomst, ruim 1400 minderjarige meisjes seksueel hebben misbruikt.

Farage sluit niet langer uit dat woede overslaat op de grote massa, in de vorm van een burgeroorlog. “De conclusie van Starmer dat het geweld alleen van extreemrechts komt, is ronduit belachelijk”, zegt hij in de video. “Ik ben diep bezorgd. Dit straatgeweld breekt onze maatschappij af. (…..) We moeten snel de wettelijke orde voor alle bevolkingsgroepen herstellen. Dat Starmer maar blijft beweren dat de wortel van dit kwaad schuilt bij enkele groepjes extreemrechts tuig, heeft mogelijk zelfs een negatief effect. Ik vrees dat het straatgeweld van de afgelopen dagen in het niet valt bij wat we over enkele weken zullen zien.”

Ook Elon Musk, eigenaar van X (Twitter), heeft zich over de rellen uitgesproken. “Burgeroorlog is onvermijdelijk”, tweette hij. En later, naar aanleiding van de bedreigende beelden uit Birmingham: “Waarom worden niet alle gemeenschappen beschermd in Groot-Brittannië?”

Volgens schrijver David Icke, die het geweld “krankzinnig” noemt, is deze situatie uitgelokt door de machtselite, die hij the Cult noemt: “Waarom zouden anders regeringen de toestroom van jonge mannen uit een ander land en cultuur in zulke hoge aantallen toestaan en aanmoedigen? De Cult heeft ze gemanipuleerd om hier te komen. Ze wisten heel goed wat het gevolg zou zijn als de oorspronkelijke bewoners hun land en cultuur zo snel zien veranderen. Het is een oude manipulatietechniek: je negeert legitieme zorgen en veroordeelt die als ‘racistisch’, totdat mensen het niet meer pikken en in verzet komen. Dan veroordeel je dat gedrag opnieuw als ‘racistisch’. Ja, sommige demonstranten zullen inderdaad racistisch zijn, maar om het allemaal in deze termen weg te zetten, is schandalig misleidend. Ondertussen is racisme tegen blanken nu al op zoveel niveaus gemeengoed.”

Icke gelooft dat “beide gewelddadige partijen poppetjes zijn” die door dezelfde onzichtbare hand worden bestuurd. “We moeten ons ervan bewust worden dat we allemaal tegenover een gemeenschappelijke vijand staan. De Cult wil de inkomens wegvagen, de voedselproductie verminderen, mensen door schaarste in een permanente staat van afhankelijkheid dwingen, het landschap vernietigen met windturbines en zonneparken, het land volbouwen met huizen die in grote aantallen naar migranten gaan. Alles dient om verdeeldheid te creëren met een geweldsspiraal als gevolg die uiteindelijk leidt tot een politiestaat, waarbij lockdown-achtige maatregelen aan de orde van de dag zijn.”


Source: http://deanderekrant.nl/nieuws/britse-regering-dreigt-met-corona-achtige-maatregelen-2024-08-10

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....