De nieuwe topman van het katholiek onderwijs werd in de Guimardstraat voorgesteld. Het gaat om oud-kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, op dit moment nog administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien. Die volgt Lieven Boeve op, de theoloog van de KU Leuven die tien jaar aan het hoofd stond van de grootste onderwijskoepel van Vlaanderen.

Vanobbergen wordt nu de machtigste man in het Vlaamse onderwijs. Met een marktaandeel van om en bij de 65 procent – en 750.000 leerlingen – legt het katholiek onderwijs veruit het grootste gewicht in de schaal bij onderhandelingen met de regering en de andere sociale partners.

De nieuwe directeur-generaal zegt dat hij wil inzetten op de versterking van de bruggen tussen onderwijs en welzijn. “Er gebeuren prachtige, schitterende en belangrijke zaken in het onderwijs en tegelijkertijd is het onderwijs niet ontsnapt aan de woelige wateren. Het feit dat er zo veel uitdagingen zijn, heeft een belangrijke rol gespeeld om op deze uitdaging ja te zeggen”, zegt Vanobbergen.

Twee commissies

Het was al bekend dat Boeve op 1 augustus stopt als hoofd van de onderwijskoepel. Zijn tweede mandaat van vijf jaar loopt af. Katholiek Onderwijs Vlaanderen richtte daarom twee commissies op in de zoektocht naar een opvolger: een profielcommissie, die het profiel van een directeur-generaal moest opstellen, en een zoekcommissie, die aan de slag ging met het profiel in de zoektocht naar kandidaten. Uiteindelijk moesten de bisschoppen nog hun goedkeuring geven, wat vorige week dinsdag gebeurde.

Bob Van de putte van die zoekcommissie benadrukt dat het profiel van Vanobbergen breed gedragen is binnen de commissie. Hij wijst erop dat de man authentiek en verbindend is, inspireert maar ook kan leiden als bruggenbouwer, ervaring heeft met politiek en administratie, maar ook in het onderwijs zelf.

Vanobbergen volgde een opleiding pedagogie. “Tijdens die opleiding heb ik op quasi alle onderwijsniveaus les gegeven en stage gelopen”, legt hij uit. “De voorbije 25 jaar heb ik aan de UGent lesgegeven rond pedagogiek. En als kinderrechtencommissaris ben ik in veel scholen geweest.”

LEES OOK. Zijn eerste taak is vertrouwen van ouders terugwinnen: vijf zware uitdagingen voor de nieuwe topman van agentschap Opgroeien

Het onderwijs en Katholiek Onderwijs Vlaanderen zelf “hebben een ontzettend belangrijke opdracht te vervullen”, aldus Vanobbergen nog. Hij verwijst niet alleen naar de onderwijskwaliteit, maar ook naar inclusie en uitval. Daarom wil hij er een speerpunt van maken om de bruggen tussen onderwijs en welzijn te versterken.

Afscheidnemend directeur-generaal Lieven Boeve zegt “trots en dankbaar” te zijn “dat Bruno Vanobbergen aanvaard heeft om Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de komende jaren te leiden”. “Het is met een gerust hart dat ik nu het netwerk van katholieke onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel, waarmee ik tien jaar lief en leed gedeeld heb, in zijn bekwame handen kan achterlaten. Bruno is de juiste man op de juiste plaats om deze rol over te nemen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *