Ze beginnen met een letterlijk hoogtepunt: de V Maxx, met zijn 60 meter de hoogste attractie van de Sinksenfoor waarbij de inzittenden tegen een slordige 120 kilometer per uur in het rond worden geslingerd. Niet iets voor iedereen dus. Zo blijven schepenen Karim Bachar en Tatjana Scheck (allebei Vooruit) liever op de begane grond. “Dat is echt niks voor ons; we worden al misselijk op een pedalo. De attracties zijn om naar te kijken. Wij komen vooral naar de foor om smoutebollen en lackmans te eten en natuurlijk voor de sfeer. Het is altijd gezellig en je ziet hier een mooie afspiegeling van onze samenleving.”

Schepenen Karim Bachar en Tatjana Scheck kijken liever naar attracties dan er zelf in te zitten© Mischa Bludts

Dj booth

Bart De Wever en Viktor Verhulst waagden zich wel aan een ritje op de V Maxx. “Ik zit elk jaar op deze attractie en hij is echt grellig. Je moet er voor zijn, maar ik ben een echte fan. Het is de grootste, de snelste en de beste. Allemaal zaken die je ook met Antwerpen associeert.”

Na het ritje in de V Maxx. Viktor Verhulst heeft zich blijkbaar al beter gevoeld© Joris Herregods

Viktor Verhulst: “Ik had zo mijn bedenkingen, maar het was zijn idee en Bart De Wever kan heel overtuigend zijn. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Dat ik peter van de Sinksenfoor mag zijn, is een hele eer. Ik ben opgegroeid op het Zuid en liep daar meer dan twintig jaar over de kermis rond. Dat ik nu mijn steentje kan bijdragen om zoveel mogelijk mensen naar hier te krijgen -blijkbaar door in gevaarlijke attracties te zitten- is dan ook fantastisch.”

In de Rotor© Joris Herregods

Na een tussenstop aan de Rotor -waar je dankzij de middelpuntvliedende kracht als het ware tegen de muur van een cilinder wordt geplakt- is de volgende halte de Deca-Dance. Denk aan snel ronddraaiende kuipstoelen, pompende beats en alle handjes in de lucht. De attractie wordt al sinds 1986 uitgebaat door Piet Verwijk, bijgestaan door zijn zoon, ook Piet genaamd.

Piet en Piet Verwijk van de Deca-Dance. De attractie pakt dit jaar uit met een heuse dj-booth© Joris Herregods

Op de Sinksenfoor staan dit jaar geen nieuwe attracties, maar de Deca-Dance heeft toch een primeur. “Dit jaar hebben we een dj-booth waar ongeveer 20 dj’s, waaronder bekende namen zoals Greg S. van Bonzai en Pat B., hun kunsten zullen vertonen om het publiek te vermaken,” vertelt Piet junior. “Het wordt dus een geweldige Sinksenfoor, ook al omdat hij een week langer dan gewoonlijk zal duren.”

Schieten en eendjes vissen

Gert Kegelaers, Marjolein en Nathan uit Wilrijk© Joris Herregods

Gert Kegelaers (47) uit Wilrijk is met zijn kindjes Marjolein (9) en Nathan (6) naar de openingsdag van de kermis afgezakt. “Ik ga al zolang ik het me kan herinneren naar de foor, maar tegenwoordig doe ik het toch vooral voor de kinderen. Ze vinden vooral de botsauto’s plezant.” “Niet waar papa. Schieten en eendjes vissen zijn veel toffer want daar kan je prijzen mee winnen,” corrigeert Marjolein. “Dingen die snel ronddraaien en over kop gaan vind ik maar niks want die zijn veel te eng.” Gert: “Schieten vond ik vroeger zelf ook leuk. Of ik daar goed in was? Ik heb in alle bescheidenheid nooit het achterwerk van een foorkramer geraakt.”

Danielle Meirsman, echtgenoot Marc Maes en hun kleinkind Loria© Mischa Bludts

Ook Danielle Meirsman (66), uit Berendrecht en gemeenteraadslid voor de N-VA, kwam met haar echtgenoot Marc Maes (69) en kleinkind Loria (5) naar de Sinksenfoor. “Ik ging al naar de kermis toen die nog op de Zuiderleien stond. Dat is dus alweer even geleden,” lacht Marc. “Sindsdien is de foor constant geëvolueerd, inclusief nieuwe attracties die ik gezien mijn leeftijd toch een beetje kritisch bekijk. Zo ziet die zweefmolen er mooi uit, maar je zal me er nooit in zien kruipen. Ik ben net wel met Loria in het spookhuis geweest en voor de rest amuseer ik me met alles wat hier zoal beweegt. We komen later met onze andere kleinkinderen zeker nog eens terug.”

Loria won bij het eendjes vissen al een speelgoedtelefoon. “Sindsdien is ze er constant mee aan het ‘bellen’.” Voor ondergetekende was ze helaas niet beschikbaar voor commentaar.

Bart De Wever had heel wat aantrek in de botsauto’s© Mischa Bludts

Bart De Wever bracht nog een bezoek aan de botsauto’s -waar hij een soort magnetische aantrekkingskracht op de andere bestuurders had- en een schietkraam. Hij sluit af: “Voor de stad Antwerpen is de Sinksenfoor altijd een belangrijk evenenent. We proberen telkens een miljoen bezoekers te lokkenen daar speelt het weer een belangrijke rol in. Als het te warm is, dan ga je al snel ergens andere naar toe en als het regent, dan kom je gewoon niet. Maar vandaag is dat perfect en zo mag het altijd blijven.”

De Sinksenfoor loopt nog tot 30 juni.

https://visit.antwerpen.be/sinksenfoor

Viktor Verhulst en Bart De Wever in de Deca-Dance© Joris Herregods

Aan de schietkraam© Mischa Bludts

© Joris Herregods

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *