Assisen Brugge: Spuikommoord

Beschuldigde: Khaldoon Al Baghdadi (42)

Slachtoffer: Emmy Geboers (67)

Voorzitter: Antoon Boyen

Advocaten verdediging: Frederieke Cloet en Nino Darsalia

Advocaten burgerlijke partij: Jan De Winter, Justine Kochuyt, Kris Luyckx en Sander Van den Bossche

Beschuldiging: Roofmoord

Locatie: Residentie Portofino, Oostende

Tijdstip: 9 maart 2020

De volksjury van zes mannen en zes vrouwen had niet bijster veel tijd nodig om tot haar verdict te komen. Al-Baghdadi werd na een beraadslaging van anderhalf uur schuldig bevonden aan het berovenen het doden van Emmy Geboers: roofmoord. In haar arrest vermeldde de jury dat het vaststond dat Al-Baghdadi zich schuldig maakte aan het met geweld en bedreiging vervreemden van zaken die hem niet toebehoorden. “De beschuldigde heeft zijn slachtoffer gedood om de straffeloosheid van zijn daden te verzekeren”, klonk het.

De jury verwees ook naar het verslag van de gerechtspsychiaters, die de man volledig toerekeningsvatbaar verklaarden.

Uitgebeend

In zijn requisitoir had procureur-generaal Peter Vercauteren alle registers opengetrokken. “Ik was geschokt door de gruwelijke manier waarop Al-Baghdadi een einde heeft gemaakt aan het leven van Emmy Geboers en haar op een beestachtige manier in stukken heeft gehakt. U hebt haar uitgebeend als een volleerde slager. U hebt uw roeping gemist. U had beenhouwer moeten worden.”

“Zijn motief? Hij had dringend geld nodig voor zijn drugsverslaving. Dergelijke crapuleuze en laffe feiten mogen niet onbestraft blijven”, aldus Vercauteren. De openbare aanklager vroeg de jury dan ook om Al-Baghdadi over de hele lijn schuldig te verklaren. Wat dus ook gebeurde.

Verantwoordelijkheid

De verdediging had de niet bepaald gemakkelijke taak om te proberen haar cliënt in een beter daglicht te stellen. “Hij heeft bekend en hij vraagt u om op de schuldvragen ‘ja’ te antwoorden”, pleitte meester Frederieke Cloet. “Wat gebeurd is, laat niemand onberoerd. Khaldoon heeft erkend dat de feiten gruwelijk zijn en dat hij daarvoor na vier jaar zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.”

Al-Baghdadi kampte volgens de verdediging al een hele tijd met psychische problemen. “Zo vertelde hij tegen D.S. al in september dat hij lijken zag op straat en dat hij rondliep met de angst om verkeerde dingen te doen”, zei meester Cloet. “Zijn drugsverslaving werd alsmaar erger en hij had geen geld om die te betalen. En dat heeft tot de feiten geleid.”

“Het was oorspronkelijk niet zijn bedoeling om Emmy te vermoorden, maar om Dirk S. als doelwit te nemen. De man had namelijk via zijn job toegang tot rekeningen van cliënten. Maar toen hij Emmy die dag toevallig tegen het lijf liep, besloot hij om Emmy te vermoorden”, aldus meester Cloet.

Beschaamd

Cloet kon zich allesbehalve vinden in de beweringen van de burgerlijke partijen als zou de moord op Emmy Geboers niet de eerste zijn die hij pleegde, noch over de vakkundigheid waarmee hij Emmy’s lichaam had versneden. “Hij heeft in Irak veel lijken gezien tijdens de conflicten daar. Met slachten had hij ervaring, want in zijn thuisland moest hij geregeld dieren zoals koeien en konijnen slachten.”

Zoals gewoonlijk kreeg de beschuldigde het laatste woord. Snikkend bood hij zijn verontschuldigingen aan aan de familie van Emmy. “Sorry. Ik ben beschaamd, echt waar. Haar dochter is door mij ziek geworden. Ze hebben gehoord dat Emmy een racist was. Dat is niet waar. Geloof me, ik was mezelf niet. Toen ik deze week die drugsverslaafden zag passeren, dacht ik: ben ik ook zo geweest?”

Vrijdag wordt de strafmaat bepaald. Al-Baghdadi riskeert levenslang.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *