De Nederlandse premier Mark Rutte heeft in een afscheidstoespraak zondag nogmaals zijn spijt betuigd over de toeslagenaffaire en de aardbevingsproblematiek in Groningen. “Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel misgegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan”, zei hij.

De langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis zei dat de gesprekken met gedupeerde Groningers en slachtoffers van de toeslagenaffaire hem altijd bij zullen blijven. Rutte vindt het “diep frustrerend dat het niet sneller gaat” om hun problemen op te lossen en hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang, de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Door de harde fraudeaanpak bij de belastingdienst, die tienduizenden euro’s terugvorderde, kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht.

MH17

In Groningen zijn er dan weer regelmatig aardbevingen die schade aanrichten aan gebouwen. Vanwege de aardbevingsrisico’s nam vorig jaar de beslissing te stoppen met gaswinning uit het Groningenveld, hoewel in uitzonderlijke gevallen de kraan weer open zou kunnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 noemde Rutte zondag “misschien wel de meest ingrijpende en meest emotionele gebeurtenis uit mijn hele premierschap”. Rutte raakte “meer nog dan daarvoor” overtuigd van de noodzaak om samen te werken in internationale verbanden als de Europese Unie en de NAVO. Hij wordt in oktober de secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap.

Ook de coronapandemie heeft veel indruk gemaakt op de premier. “Onvermijdelijk heb ik, hebben we als kabinet, in de aanpak steken laten vallen”, aldus Rutte, die zegt dat het bijna niet anders kon. Tegelijk is toen veel “goeds en moois” gebeurd, zoals de “ongekende prestatie” van zorgmedewerkers.

Grijze haren

“Ik zag onlangs een foto van mezelf in de krant, uit de begindagen van mijn premierschap. Dat was vrij confronterend. Ondertussen zijn er een aantal grijze haren en rimpels bijgekomen, maar hopelijk ook enige wijsheid.”

Zijn kantoor is ondertussen opgeruimd en klaar voor zijn opvolger Dick Schoof, die hij “het allerbeste” toewenst.

Rutte vindt het “onwerkelijk” en wordt er “weemoedig” van dat hij dinsdag stopt als minister-president, zei hij. Maar er wacht hem een nieuwe grote uitdaging als secretaris-generaal van de NAVO.

Tot slot benadrukte de premier hoe trots hij zich voelt over zijn land. “Nederland is een gaaf land. Ik zeg het misschien te vaak, maar dat komt omdat ik het meen, uit de grond van mijn hart. En een ding weet ik zeker, die gaafheid zit in mensen, want de mensen maken het land.”

De premier sloot af met een boodschap die hij ook tijdens de coronacrisis zei: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”.

Door NieuwsBlad

3 gedachte over “Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”.”
 1. Hierligt een relatie
  ===================

  Het verschijnsel Brekelmans geeft aan dat deelname aan het misdaadsyndicaat via Trilateral Cie géén nevenfunctie is en daarmee heeft deze landverrader het gelijk aan zijn kant want hij functioneert zo niet in in onze parlementaire democratie als volksvertegenwoordiger! Als deze stelling door hem niet ontkend wordt zal hij als leugenaar gestenigd worden, maar anders moet hij gehangen worden als landverrader; Dat is zijn vrije keuze!!!!!!!

  Bron van inspiratie: de vragen van Gideon op het verzwijgen door een brekebeen die daarom niet in de loopgraven durft!

 2. Wybren van Haga benoemde het op druk houden van de gasvelden door suppletie van water of CO2 en schokproef maken en funderingsversterking, maar dat past niet in het roofkapitalisme als uitgerold door linkse ‘idealisten’ onder de paraplu van Sorossen en soortgenoten!

  Adolf Hitler gefinancierd door nominaal joodse bankiers voor een holocaust op joodse burgers, dat zal géén goedgelovig mens geloven. Beter nieuws heb ik niet en lees daarom Maurits Dekker en Naomi Wolf nog maar eens!

  Was getekend, poshuum, Fritz Haber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *