De aandelenkoers van Bavarian Nordic steeg vandaag in de vroege handel in Kopenhagen met 17%, meldt Forbes, nadat het aandeel woensdag met 12% steeg toen de WHO apenpokken uitriep tot een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid na uitbraken in bijna een dozijn Afrikaanse landen. Zweden kondigde vandaag het eerste geval buiten Afrika aan. Er is al zoveel geïnvesteerd in dit “vaccin” – en de mogelijkheid om het wereldwijd uit te rollen en zelfs te verplichten, dat de pandemie wel moet volgen? Of heeft de mensheid haar lessen geleerd en laten we ons niet nog een keer oplichten. Childrens Health Defense publiceerde een artikel over de aandelen koersen die flink de lucht in geschoten zijn…
Aandelenkoers van apenpokken-vaccin stijgt nadat WHO wereldwijde noodtoestand voor de volksgezondheid heeft uitgeroepen
De aandelenkoersen van Bavarian Nordic, de maker van het pokkenvaccin, stegen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op donderdag de pokken uitriep tot een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid.
De aandelenkoersen van het bedrijf sprongen vandaag 17% omhoog in de vroege handel in Kopenhagen, meldde Forbes, na een stijging van 12% gisteren toen de WHO haar aankondiging deed. In de VS stegen de aandelen vanochtend met 33%.
De WHO noemde in haar verklaring recente uitbraken in de Democratische Republiek Congo (DRC) en buurlanden.
In de eerste bekende infectie van zijn soort buiten Afrika, bevestigde Zweden vandaag een geval van de zeer besmettelijke stam van apenpokken, volgens NBC News. Het Europese regionale kantoor van de WHO in Kopenhagen zei dat het met Zweden aan het bespreken was hoe het best met het nieuw ontdekte geval kan worden omgegaan, aldus Medical Xpress.
Dit is de tweede keer in twee jaar dat de WHO de pokken heeft uitgeroepen tot een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang” PHEIC – uitgesproken als “nep (fake)” – wat de hoogste vorm van alarm is.
De aankondiging volgt op een verklaring dinsdag van de Afrikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie dat de pokken een continentaal volksgezondheidsrisico vormen.
Vorige week startte de WHO het proces om twee pokkenvaccinseen Emergency Use Listing te geven, hoewel niet werd aangegeven welke vaccins op de lijst zouden komen. Het agentschap nodigde fabrikanten van pokkenvaccins ook uit om een “blijk van belangstelling” in te dienen voor opname op de lijst voor gebruik in noodgevallen.
De Democratiesche Republiek Congo (DRC), waar de uitbraak zich concentreert en het ernstigst is, heeft twee vaccins goedgekeurd – LC16 uit Japan en Jynneos van Bavarian Nordic, dat ook wordt verkocht onder de namen Imvamune en Imvanex.
Bavarian Nordic is een van de weinige bedrijven ter wereld met een reeds goedgekeurd pokkenvaccin dat ook in grote hoeveelheden verkrijgbaar is. Andere kanshebbers, zoals ACAM2000 van Emergent BioSolutions, zijn beschikbaar via speciale onderzoeksprotocollen. Anderen, zoals Tonix Pharmaceuticals, hebben experimentele vaccins die zich in een eerder ontwikkelingsstadium bevinden.
LC16 is een pokkenvaccin dat in 1980 in Japan is toegelaten en in juli 2022 is goedgekeurd voor waterpokken. Het is niet commercieel verkrijgbaar, maar er zijn grote voorraden in de nationale voorraad van Japan, meldt het Center for Infectious Disease Research and Policy. Net als Jynneos is het een pokkenvaccin van de derde generatie dat verzwakte virusstammen gebruikt.
Jynneos en ACAM2000 kunnen in hoge mate myocarditis, pericarditis en andere ernstige bijwerkingen veroorzaken, vertelde Dr. Meryl Nass vorige week aan The Defender, zoals de etiketten van beide medicijnen aangeven.
Het Japanse LC16 vaccin is ook in verband gebracht met encefalitis, meldde Nass vandaag op haar Substack.
“De WHO gebruikt de uitbraak van waterpokken in Afrika om twee vaccins tegen waterpokken versneld in te zetten voor noodgevallen,” vertelde Dr. Kat Lindley, senior fellow bij FLCCC Family Medicine en voorzitter van het Global Health Project aan The Defender.
“We moeten onderscheidingsvermogen gebruiken en risico’s en voordelen evalueren voordat we een experimenteel nieuw product aanbevelen aan een kwetsbare populatie,” zei ze.
Het Afrikaanse CDC zei in een LinkedIn-post dat het 10 miljoen doses nodig had om de uitbraak onder controle te krijgen en riep op tot wereldwijde steun voor zijn vaccinatie-inspanningen.
Paul Chaplin, CEO van Bavarian Nordic, vertelde Bloomberg dat het bedrijf de komende anderhalf jaar 10 miljoen doses van zijn vaccin kan leveren aan Afrikaanse landen.
In een interview woensdag – vóór de stijging van de aandelenkoers vandaag – zei Chaplin: “We hebben de voorraad en we hebben de mogelijkheden. Wat we missen zijn de bestellingen.”
In mei 2022 kondigde de WHO aan dat ze de naam “monkeypox” geleidelijk zou afschaffen en de ziekte zou hernoemen naar “mpox” om het stigma te vermijden dat ontstaat door de associatie van de ziekte met apen.
WHO-proces voor het afgeven van PHEIC-verklaringen ‘ondoorzichtig en tegenstrijdig’
WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zei in zijn persverklaring dat het agentschap heeft besloten om een PHEIC uit te roepen omdat:
“De detectie en snelle verspreiding van een nieuwe clade (mutatie) van mpokken in het oosten van de DRC [Democratische Republiek Congo], de detectie ervan in naburige landen die nog niet eerder melding hadden gemaakt van mpokken, en het potentieel voor verdere verspreiding binnen Afrika en daarbuiten is zeer zorgwekkend.”
De WHO-verklaring wijst op een risico voor de volksgezondheid dat een internationaal gecoördineerde reactie vereist. Ze kan ertoe leiden dat WHO-landen en privé-investeerders aanzienlijke middelen gaan steken in landen met uitbraken om het delen van vaccins, behandelingen en tests te vergemakkelijken.
De verklaring geeft de WHO ook de bevoegdheid om reiswaarschuwingen of -beperkingen uit te vaardigen, om de geldigheid van volksgezondheidsmaatregelen van lidstaten te beoordelen en te bekritiseren en om mensen ervan te overtuigen dat ze volksgezondheidsaanbevelingen moeten opvolgen.
Dit is de achtste noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid die de WHO heeft uitgeroepen sinds 2007, toen ze haar Internationale Gezondheidsregeling (IHR) grondig heeft herzien. Critici hebben het proces voor het uitroepen van zo’n noodsituatie “ondoorzichtig en tegenstrijdig” genoemd.
In juli 2022 riep de WHO de waterpokken uit tot een wereldwijde noodsituatie na de melding dat de ziekte zich had verspreid naar meer dan 70 landen, waar vooral homo- en biseksuele mannen werden getroffen. Tedros legde de verklaring destijds eenzijdig af, in directe tegenspraak met het advies van het onafhankelijke beoordelingspanel.
Op dat moment was het Jynneos-vaccin gelicentieerd in de VS en werd ACAM2000 “beschikbaar gesteld voor gebruik tegen mpokken in de huidige uitbraak [2022] onder een Expanded Access Investigational New Drug (EA-IND) protocol”. Jynneos kreeg toestemming voor gebruik in noodgevallen in de VS voor kinderen onder de 18 jaar met een hoog risico.
Hoewel monkeypox in de VS een milde ziekte leek te zijn, betaalden verschillende lucratieve overheidscontracten in 2022 de vaccinmakers honderden miljoenen om een voorraad van de vaccins aan te leggen.
De uitbraak in 2022 trof naar verluidt bijna 100.000 mensen, voornamelijk homo- en biseksuele mannen, in 116 landen en ongeveer 200 mensen stierven.
Ondanks de mediahype en de honderdduizenden dollars die werden uitgegeven aan het aanleggen van voorraden pokkenvaccins in de VS, werd de aanwijzing in mei 2023 stilletjes ingetrokken, “gezien de aanhoudende daling van het aantal gevallen”.
Op 8 augustus verlengde de Biomedical Advanced Research and Development Authority haar contract met Bavarian Nordic, waarbij $156,8 miljoen werd toegezegd voor de productie en opslag van Jynneos-doses om de voorraad die werd gebruikt voor de productie van vaccins als reactie op de uitbraak van pokken in 2022 gedeeltelijk aan te vullen.
Critici stellen ‘op gezond verstand gebaseerde risicobeperkende maatregelen’ voor
Mpokken werd volgens de WHO voor het eerst bij mensen ontdekt in 1970 in de DRC en wordt beschouwd als endemisch in landen in Centraal- en West-Afrika, waarbij het aantal gevallen periodiek stijgt en daalt.
De ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en met pus gevulde laesies. De ziekte is meestal mild maar kan ernstig zijn, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, meldde Reuters.
In haar bericht van woensdag zei de WHO dat er in de DRC een ernstige uitbraak van mpokken is, met 15.600 gevallen en 537 doden. De WHO zei dat de huidige uitbraak wordt veroorzaakt door een virusstam of “clade” – clade 1b – die ernstiger is dan clade 2, die verantwoordelijk was voor de wereldwijde uitbraak in 2022.
Het “lijkt zich voornamelijk te verspreiden via seksuele netwerken” en het is gedetecteerd in de buurlanden Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda, met in totaal 100 “door laboratoria bevestigde gevallen van clade 1b” in die landen.
Lindley zei dat gezondheidsfunctionarissen waarschijnlijk gebruik maken van PCR-tests, waarvan tijdens de COVID-19 pandemie is gebleken dat ze vals-positieve resultaten genereren.
“We hebben echt geen idee”, zei ze, of de vermeende sterfgevallen “complicaties zijn van mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben en aan andere dingen sterven”.
“Waarom zouden we beginnen met massavaccinatie met een nieuw product waarvan we niets weten over het veiligheidsprofiel, terwijl gezond verstand mitigerende maatregelen kunnen werken?” vroeg ze. “Als het seksueel overdraagbaar is, gebruik dan een condoom of onthoud je van seks. Als het kan worden overgedragen via afscheidingen, was dan je handen en raak mensen met een zichtbare vorm van de symptomen niet aan.”
Nass uitte een soortgelijke scepsis op haar Substack:
“Als deze over het algemeen milde virale ziekte mensen doodt, wat is dan de doodsoorzaak? Veroorzaakt het alleen de dood bij ernstig immuunsuppressieve patiënten, of te wel mensen met een verzwakt immuunsysteem? Sterven baby’s door uitdroging? Moeten we baby’s met vloeistoffen behandelen in plaats van ze een vaccin te geven dat nooit bij baby’s is getest? Er zijn vele onbeantwoorde vragen.”
Bron originele artikel: Childrens Health Defense
.