© AP

De man die in 2022 inbrak in het huis van voormalig U.S. House Speaker Nancy Pelosi en haar man aanviel met een hamer is vrijdag veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, meldt de San Francisco Chronicle.

Vandaag om 20:37

David DePape (44) drong in de vroege ochtend van 28 oktober 2022 met geweld het huis van de Pelosi’s in San Francisco binnen. Nancy Pelosi zelf, toen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was op dat moment in Washington. Haar echtgenoot was wel in het huis aanwezig.

DePape, die volgens aanklagers werd gedreven door de extreemrechtse samenzweringstheorieën die bekendstaan als QAnon, erkende in zijn getuigenis dat het zijn bedoeling was om Pelosi te gijzelen.

De man confronteerde Pelosi’s echtgenoot, Paul, en sloeg hem met een hamer op het hoofd voordat de politie, die ter plaatse was geroepen, de aanvaller kon bedwingen. Een jury verklaarde DePape in november schuldig aan poging tot ontvoering van een federale functionaris en het aanvallen van een direct familielid van een federale functionaris.

LEES OOK. Ze zette presidenten op hun plaats en deed hen slagen: de machtigste vrouw van de VS laat een imposante politieke erfenis na

Paul Pelosi (82) liep schedelfracturen en andere verwondingen op die hem nog steeds parten spelen, zoals hij beschreef in een brief aan de rechter voor de veroordeling van vrijdag. Naast duizeligheid en een metalen plaat die in zijn hoofd achterblijft, zei Pelosi dat hij moeite heeft met zijn evenwicht en permanente zenuwschade heeft in zijn linkerhand. In een aparte brief drong Nancy Pelosi er bij de rechter op aan om een “zeer lange” straf op te leggen.

Aanklagers hadden gevraagd om de man 40 jaar gevangenisstraf op te leggen. De advocaat van DePape had om een straf van 14 jaar gevraagd en zei dat hij in de jaren voorafgaand aan de aanval “losgeslagen” was, deels vanwege een gewelddadige relatie.

De man werd uiteindelijk veroordeeld tot 30 jaar celstraf, maar hij wordt ook nog vervolgd voor de inbraak en de aanval zelf, waaronder poging tot moord. Daar staat een gevangenisstraf van 13 jaar tot levenslang op. DePape heeft al schuldig gepleit.

LEES OOK. “Waar is Nancy?”: aanvaller (42) was wel degelijk op zoek naar Nancy Pelosi, echtgenoot geopereerd aan schedelbreuk

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *